Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά (και) αυτήν τη χρονιά των αυξημένων επιτοκίων, της μακροοικονομικής αστάθειας και του αυξημένου πληθωρισμού, μένει να δούμε ένα και πώς θα μετατραπεί σε deals. Το 2021 οι συνολικές ξένες επενδύσεις σε real estate εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Από αυτές υπολογίζεται ότι περίπου 380 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε επαγγελματικά ακίνητα από αλλοδαπούς. Πώς όμως, διαμορφώνονται οι προοπτικές για φέτος;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, όπως εξηγούν αναλυτές, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Κινέζοι αργά αλλά σταθερά επιστρέφουν στην ελληνική αγορά ακινήτων η οποία μαζί με την πορτογαλική ανήκει σε αυτές που προτιμούν περισσότερο οι επενδυτές από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σε «Χρυσή Βίζα». Ναι, μεν, οι Κινέζοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος, όπου το ελάχιστο όριο της επένδυσης αυξήθηκε σε μισό εκατ. ευρώ από 250 χιλ. ευρώ στα Βόρεια και Νότια προάστια, όπως και στο κέντρο της Αθήνας και βέβαια σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη.
Ωστόσο, επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον που πηγάζει από την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό και δεν θα μπορούσε να μην σχετίζεται με τις χαμηλές τιμές της ελληνικής αγοράς, σε σχέση τουλάχιστον με την υπόλοιπη Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα στην Ελλάδα οι μεσίτες προσπαθούν να προσελκύσουν έστω ένα πολύ μικρό κλάσμα των 10.800 Κινέζων που υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθούν εκτός Κίνας τη φετινή χρονιά. Για παράδειγμα, 300 μόνο deals μέσω Χρυσής Βίζας αντιστοιχούν σε ποσό 150 εκατ. ευρώ που δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Η λίστα των ξένων επενδυτών περιλαμβάνει και αυτούς που προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που επικεντρώνονται σε ακίνητα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αλλά και οι Γερμανοί επιδεικνύουν σταθερό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα και κυρίως για τη δεύτερη κατοικία, με τα deals για εξοχικά σε Πάρο, Ρόδο, Πάτμο, Μύκονο και Τήνο να έχουν αυξηθεί κατά 70 έως 80%, συγκριτικά με το 2021. Και στην περίπτωση αυτή, το καλό κλίμα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των deals.
Στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το φορολογικό τοπίο στην Ελλάδα. . Μέχρι το τέλος του 2024 εκπίπτει ο ΦΠΑ 24% για τα νεόδμητα, ενώ φόρος μεταβίβασης έχει περιοριστεί στο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, οι δαπάνες για την απόκτηση ακινήτου ανέρχονται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς.
Πέραν της φορολογίας, η σημαντική βελτίωση των υποδομών έχει οφέλη και για την αγορά ακινήτων. Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα έχει ένα διευρυμένο δίκτυο μετρό, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό, ενώ έργα, όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και οι νέοι σταθμοί του Προαστιακού βελτιώνουν το επίπεδο διαβίωσης στην ελληνική πρωτεύουσα. Αντίστοιχα, η υλοποίηση μεγάλων οδικών αξόνων, όπως ο Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και ο δρόμος Ιωάννινα-Κακαβιά, ενισχύουν τη συνδεσιμότητα σημαντικών τουριστικών προορισμών.
liberal.gr