Παρασκευή 5 Ιουλίου
23.1 C
Tinos

Τήνος είσαι εσύ! 10 λόγοι που την αγαπάμε  

Ένας καλός άνεμος μας φέρνει ως εκεί…


Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος
για το provocateur.gr

Κάποτε συνυφασμένο αποκλειστικά με Δεκαπενταύγουστο και εν γένει θρησκευτικό τουρισμό, το νησί έκανε τουριστικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλο με τέτοιο boom αναλογικά στα μέρη μας. Άμα έχεις τις απαραίτητες βάσεις, όλα γίνονται (πιο) εύκολα…

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι κάποιον για να σε πείσει να πας σε ένα από τα καλύτερα Κυκλαδονήσια. Αλλά, ΟΚ, μια κατηγοριοποίηση δεν κάνει κακό, ίσα ίσα το κάνει ακόμα πιο παραστατικό.

Ιδού λοιπόν 10 λόγοι που κάνουν την Τήνο τοπ προορισμό. Για να μπορείς το χειμώνα, να ‘χεις στην καρδιά σου καλοκαίρι…

Τήνος: Ο 10λογος της ευτυχίας 

Πλάτσα πλάτσα πλούτσα

Ξακουστές και υπέροχες, οι παραλίες του νησιού είναι… κρέμα. Η διάσημη Κολυμπήθρα (στην πραγματικότητα αποτελείται από 2 μέρη), η όνομα και πράμα Παχιά Άμμος. Το ονειρεμένο σερί Άγιος Σώστης – Λαούτι (Σκυλαντάρ) – Αγία Κυριακή και Άγιος Ιωάννης Πόρτο – μην το πετύχεις μόνο με μελτέμι. Ο κοσμικός Άγιος Φωκάς. Τα λαχταριστά και γκράντε Κιόνια. Η άγρια ομορφιά της Λιβάδας. Η εναλλακτική Ρόχαρη – μεγάλη η χάρη της. Η Αγία Θάλασσα γι’ αυτούς που ξέρουν…

Villagers of Tinos island

Είναι πάνω από 40 τα χωριά της Τήνου, είναι όλα ένα κι ένα. Από τον Βώλακα που θυμίζει σεληνιακό τοπίο μέχρι τον elegant Πύργο. Από την αμφιθεατρική Υστέρνια ως τη μαγευτική Καρδιανή.

Ξεχνάς να πας για μπάνιο σαν αρχίσεις το village-hopping, θες να τα δεις γαρ όλα, το καθένα ξεχωριστά έχει κάτι να σου πει, όλα μαζί θα τα κρατήσεις για πάντα φυλαγμένα στην καρδιά σου.

Αυτό θέλει ειδική αναφορά

Τον αναφέραμε και πιο πάνω, αλλά δεν είναι κάτι του «μια και έξω». Στον Πύργο δεν πας μόνο μια φορά. Σαν κάτσεις στην πλατεία και πιείς, φας, κάνεις ό,τι αγαπάς τέλος πάντων, θα ευχηθείς να σταματούσε ο χρόνος σε αυτό ακριβώς το σημείο, στον τόπο δηλαδή που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο διάσημος γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

Αυτό κι αν θέλει ειδική αναφορά

Είναι τόσο περίεργο, τόσο «έξω από το κουτί» αυτό στον Βώλακα που κάθεσαι και το χαζεύεις. Πώς βρέθηκαν εκεί αυτοί οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι, τεράστιοι και επιβλητικοί; Ο μύθος λέει πώς εδώ «πλακώθηκαν» τέρατα της μυθολογίας κι αυτά είναι τα σημάδια της μάχης τους. Μας κάνει ως σενάριο, θέλουμε και το πιστεύουμε, γιατί το τοπίο είναι μαγεία. Περπατώντας, να πούμε επίσης, στο χωριό θα δεις κάμποσα ποιήματα και σχέδια στους τοίχους των σπιτιών. Είπαμε, το μέρος είναι μαγεία…

Σουλατσάροντας στη Χώρα

Και να μην είσαι της εκκλησίας, μια βόλτα στο Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης, πρέπει να την πας. Και μόνο για να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική, τον πλούτο που εκπέμπει το μέρος από άκρη σε άκρη, την πνευματικότητα. Ακόμα και αν σου φανεί περίεργο όταν θα δεις ανθρώπους να πηγαίνουν περπατώντας στα γόνατα ως εκεί πάνω, μην κάνεις το λάθος να κοροϊδέψεις – ποτέ δεν ξέρεις τι οδήγησε κάποιον να φτάσει ως εκεί.

Γενικώς η Χώρα δεν είναι η ομορφότερη των Κυκλάδων – μην λέμε ψέματα μεταξύ μας, δεν κάνει. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει πράγματα να κάνεις (έχει, πολλά), ούτε ότι δεν έχει τα hot spots της. Συμβουλή μας; Περπάτα. Θα ανακαλύπτεις συνεχώς νέα πράγματα.

Η φάση με τους περιστεριώνες

Πρέπει να είναι περισσότεροι από ό, τι σε όλη την Ελλάδα οι περιστεριώνες της Τήνου. Σίγουρα είναι μοναδικοί στον κόσμο. Διώροφα οικοδομήματα από ντόπιο σχιστόλιθο, πολλές φορές μεγαλύτερα κι από σπίτια.

Ήταν γαρ κάποτε σύμβολο ευμάρειας και όλοι όσοι είχαν τα λεφτά ήθελαν να φανούν, να μπουν στο… μάτι του γείτονα. Ας μην το πούμε απληστία, ας το πούμε φιλοδοξία. Είναι άλλωστε κάτι που ενυπάρχει στην ανθρώπινη φύση, μας βοηθάει να πάμε μπροστά όταν εκφράζεται σωστά.

Θα γυρίσεις 2-3 κιλά παραπάνω – δεν πειράζει, θα τα χάσεις μετά

Μην το κουράζουμε: Το φαγητό κείθε είναι, νέτα σκέτα, καταπληκτικό. Η Τήνος είναι (και) γαστρονομικός προορισμός, πας εκεί δηλαδή και για να φας μόνο – που λέει ο λόγος. Ακολούθα τις μυρωδιές, το ένστικτο του. Είτε παραδοσιακά είτε πιο γκουρμέ, ο ουρανίσκος σου θα σου λέει μετά… μυριάδες ευχαριστώ.

Φύσα αεράκι, φύσα με

Αυτό είναι το πραγματικό νησί των Ανέμων, μπροστά στην Τήνο η Μύκονος έχει… νηνεμία. Αυτό έχει τα κακά του. Πρέπει να ‘σαι οργανωμένος, να ‘χεις κατά νου πως ο αέρας μπορεί να αλλάξει και μες τη μέρα, αν είσαι άτυχος την περίοδο που θα πας, ενδεχομένως ορισμένες παραλίες να μην μπορέσεις να τις χαρείς ποτέ ως θα ήθελες. 

Από την άλλη, όλο τούτο συνιστά φυσικό air condition. Εδώ ποτέ δεν θα νιώσεις να σκας από τη ζέστη. Ακόμα και αν σε όλη την υπόλοιπη χώρα έχει καύσωνα.

Βαστάει γερά, δεν χάνει τον εαυτό της

Ακόμα και όταν έγινε «της μόδας», ακόμα και όταν έπαψαν να τη σνομπάρουν, η Τήνος δεν αλλοίωσε το χαρακτήρα της, την προσωπικότητα της. 

Αρνείται να υποταχθεί στη λαίλαπα του υπερτουρισμού, δεν θυσιάζεται στο βωμό ενός κοντόφθαλμου και αυτοκαταστροφικού «να τα πάρουμε από τους ξένους». Σεβασμός. Στο φυσικό περιβάλλον, στους ντόπιους, στον επισκέπτη. Αξία ανεκτίμητη.

Κάνα ποτάκι θα πιούμε; Ένα μόνο;

Θέλεις μπαράκια; Πάμε. Η Τήνος είναι more than OK και σε αυτό το κομμάτι. Αποκλείεται να μη βρεις αυτό που ψάχνεις. Σε διάφορα σημεία του νησιού κι αυτό το κάνει ακόμα πιο σκαμπρόζικο. Όρεξη να ‘χεις. Που θα ‘χεις. Στην δημιουργούν τα vibes του (ευλογημένου αυτού) μέρους.

Το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ λειτουργεί προς όφελος των ΟΤΑ και των πολιτών

Δελτίο Τύπου - Το ΔΕΠΑΝ  συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία...

Λήγει την Δευτέρα η προσφορά έκπληξη στη Σχολή Οδηγών του Μανώλη Λαγουρού

Σούπερ Κλήρωση - Σούπερ ΔώροΜε κάθε νέα εγγραφή στη...

Στη Βουλή από τον Φ. Φόρτωμα το αίτημα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για παράταση διασύνδεσης POS-Ταμειακών Συστημάτων

Παρέμβαση στην Βουλή πραγματοποιήθηκε από τον βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα,...