Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Τήνος 5-5-2007: Η Προετοιμασία και Γιορτή της Αγκινάρας στην Κώμη [Βίντεο & Φωτογραφίες]

Με αφορμή την γιορτή της αγκινάρας όπου φαίνεται θα επιστρέψει τον Ιούνιο μετα από αρκετά χρόνια απουσίας ανεβάζουμε σήμερα στην ενότητα “Τήνος πίσω στο Χρόνο” την Κώμη και την 2η γιορτή αγκινάρας όπου τότε γινόταν το 1ο Σάββατο του Μαίου.

Υπάρχει τρομερό υλικό τόσο από το Κανάλι του Μπάμπη Κουλουρά στο Youtube όσο και υλικό από τον Γιάννη Βιδάλη από την ιστοσελίδα του www.tinos.biz καθώς και ένα ένθετο στο 19ο Φύλλο της Διμηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του Δήμου Eξωμβούργου Tήνου “Εν Δράσει” σχετικά με το Φεστιβάλ της Αγκινάρας.

Στο βίντεο υπάρχει ένα στιγμιότυπο που αξίζει να ρίξετε μια ματιά: 27:43 – 30:00 , έιναι τα 2 λεπτά που εξηγεί το Ποιός και το Πως ήρθε η Αγκινάρα στην Κώμη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΛΛΑ ΜΑΝΘΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ για την Αγκινάρα (tinos.biz)

Φωτογραφίες από την προετοιμασία της γιορτής (www.tinos.biz) Γιάννης Βιδάλης

Φωτογραφίες από την γιορτής (www.tinos.biz) Γιάννης Βιδάλης

Η Αφίσα της Εκδήλωσης.

Κείμενο Από την εφημερίδα “Εν Δράσει”

Το Σάββατο 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη πλέον «Γιορτή της Αγκινάρας» στην Κώμη που είχε μεγάλη προσέλευση τόσο από Τηνιακούς, όσο και από ξένους, καθώς η Γιορτή της Αγκινάρας έγινε ευρέως γνωστή από το Τουριστικό Πανόραμα 2007. Οι επισκέπτες της «Γιορτής» γεύτηκαν την αγκινάρα σε δεκατέσσερις διαφορετικές συνταγές, δημιουργήματα των νοικοκυρών του χωριού που έβαλαν όλη τους την τέχνη και καλή διάθεση για την προώθηση του τοπικού τους προϊόντος.

Για την παρασκευή τους χρειάστηκαν να καθαριστούν 7.500 περίπου αγκινάρες που προσφέρθηκαν από τους παραγωγούς του χωριού. Οι μαγειρικές συνοδεύτηκαν από μουσική και χορό αλλά και από μια ζωντανή παρουσίαση του τρόπο εκτέλεσης δύο συνταγών. Στα πλαίσια της προώθησης και της διαφήμισης της «τηνιακής αγκινάρας» τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν στους επισκέπτες έξι διαφορετικά καρτ – ποσταλ με συνταγές που έχουν βάση την αγκινάρα. Ο Δήμαρχος τίμησε όλους όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση αλλά και τον κ.Φόνσο που σύμφωνα με μαρτυρία του έφερε την αγκινάρα στην Κώμη. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες που βοήθησαν στην παρασκευή των φαγητών και στην πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης, στην πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Κώμης για την άψογη οργάνωση και τέλος στους παραγωγούς του χωριού που προσέφεραν αφιλοκερδώς κάθε είδους προϊόντα που χρειάστηκαν για την παρασκευή των λιχουδιών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι εκ των οποίων ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Νομάρχης κ. Μπάιλας Δημήτρης, ο Έπαρχος κ. Ραφαήλ Μωραίτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου κ. Ηλίας Τζαβελόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Τ.Α.Α. κ. Ιωάννης Βούρτσης,
η κ. Τσαγκαράκη, υπεύθυνη του προγράμματος Ο.Π.Α.Α.Χ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Επαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Εξωμβούργου
και του Δήμου Τήνου κ.α. Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό
Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006» – Άξονας 7 – Ο.Π.Α.Α.Χ. και συγχρηματοδοτήθηκε από το
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Προσανατολισμού με Δομή Στήριξης την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.

Γιορτή αγκινάρας στην Κώμη Τήνου

Για ακόμη μια χρονιά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή...

Άγριες αγκινάρες Τήνου: Κάτω απ’ τ’ αγκάθια κρύβεται ένας θησαυρός

Αναδημοσιεύση από : gastronomos.gr Με τις αγκαθωτές αγκινάρες του Φαβιανού...

Ξεκινάνε οι προετοιμασίες για την φετινή “Γιορτή της Αγκινάρας” στην Κώμη

Το Σάββατο 6 Απριλίου, θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία για...

Αγκινάρες Τήνου φάγατε;

Στο εύφορο λιβάδι της Κώμης – Καλλονής Τήνου, καλλιεργείται...