Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Τήνος 3-5-2008 Κυριακή στο προσκύνημα του Βρυσιού – Η Παναγία η Βρυσιώτισσα

Ταξιδεύουμε με τη στήλη “Τήνος πίσω στο Χρόνο” στην τοποθεσία Βρυσί, στην Παναγία τη Βρυσιώτισσα, την πρώτη Κυριακή του Μαΐου στις 03/05/2008. Το άρθρο το βρήκαμε στη σελίδα Tinosbiz.gr αλλά γράφει ο Νίκος Φώσκολος.

Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου η Καθολική Εκκλησιά στην Τήνο γιορτάζει την Παναγία στη τοποθεσία Βρυσί, στη ρεματιά του Αγίου Ρωμανού. Ως γνωστόν ο μήνας Μάιος είναι αφιερωμένος στην Παναγία από την Καθολική Εκκλησία.
 
Την παραμονή της εορτής 3.5.2008 ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός στην ενορία του Ταραμπάδου στον Άγιο Μιχαήλ.
Την επομένη ανήμερα της εορτής στις 9πμ. ξεκίνησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Βρυσιώτισσας από τον Ταραμπάδο προς το Βρυσί. 
Στις 10,30πμ. αφού έφτασε εν πομπή, η εικόνα, ο κλήρος και λαός στο προσκύνημα του Βρυσιού, άρχισε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή του κλήρου της Τήνου. 

Κήρυξε τον θειο λόγο ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος και αναφέρθηκε στην ενότητα όλων των Χριστιανών. Ακολούθησε η Ευλογία και ο Αγιασμός των οχημάτων, όπως συνηθίζεται με την λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας στους υπαίθριους χώρους του Προσκυνήματος.
  
Στο τέλος επίσημοι και λαός χαιρέτησαν τον Σεβασμιώτατο Νικόλαο και κεράστηκαν στην αίθουσα τους Προσκυνήματος.  Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο Πανηγύρι, όπως τα παλαιότερα χρόνια τότε που ο κόσμος πήγαινε με τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια, έστρωσαν και έφαγαν στο ύπαιθρο από τα φαγητά που έφεραν από το σπίτι τους.

Μια μεγάλη παρέα με μουσικά όργανα παρέμεινε μέχρι αργά το απόγευμα ολοκληρώνοντας την εορτή με χορούς και τραγούδια.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού Κυκλάδων, ο Έπαρχος Τήνου, οι Δήμαρχοι Τήνου και Εξωμβούργου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,προϊστάμενοι Στρατιωτικών και Διοικητικών Αρχών και πιστοί από την Τήνο και άλλα μέρη της Ελλάδας καθολικοί και ορθόδοξοι που ευλαβούνται την Παναγία.

Νίκος Φώσκολος

Φωτογραφίες & Κείμενο : Νίκος Φώσκολος

Ανακοίνωση εγγράφων του ΣΑΕΚ Σύρου (Τμήμα Τήνου)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ«ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ &...

Τήνος – Ο ανερχόμενος προορισμός του ελληνικού τουρισμού (;)

Η Τήνος είναι ένα νησί που συναρπάζει με την...

Η εορτή της Ινδίκτου στην Ιερά νήσο Τήνο (ΦΩΤΟ)

Κατά το εσπέρας της εορτής στην Ιερά Μονή Παναγίας...

Πρόγραμμα Εορτασμού της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου των Μιασηνών – Ιερός Ναός “Κακής Σκάλας”

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΕΝΟΡΙΕΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΦΑΛΑΤΑΔΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΕΝΗΣ ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις...