Δευτέρα 8 Ιουλίου
27.5 C
Tinos

Ποιητικά Σμιλεύματα του Νίκου Φώσκολου

Η ποίηση του Νίκου Φώσκολου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του

Δεν χάνω ποτέ τα γραπτά του Νίκου Φώσκολου. Την ποίηση την έχει μέσα του, μέσα στην ανάσα του. Η ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Είναι το καταφύγιό του. Είναι μια κατάθεση ψυχής. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή του μακριά από την ποιητική δημιουργία.

Ο Νίκος έπιασε πολύ νωρίς το μολύβι για να εκφραστεί. Ο Νίκος αποτυπώνει στο χαρτί συναισθήματα, μνήμες και βιώματα που με φέρνουν πίσω στα παιδικά χρόνια που έζησα στο νησί μας. Πρόκειται βασικά για μια αυθεντική βιωματική ποιητική γραφή. Είναι στοιχείο αχώριστο από την ποίηση το βαθύ βίωμα. Οι στίχοι του είναι εικόνες που ξυπνούν κοινές αναμνήσεις ειδικά σε όσους ζουν μακριά από την Τήνο με καταγωγή από τα πανέμορφα χωριά της ενδοχώρας.

Το ποίημα είναι μια λυτρωτική δημιουργία για τον Νίκο. Ποίηση αυθόρμητη και αθώα, ξεχείλισμα ψυχής. Ξεπηδάει από μια εσωτερική ανάγκη, από μια λαχτάρα, από ένα ερεθισμό της ψυχής, από μια συγκίνηση, από μια ανάμνηση.

Ο λόγος του λιτός και ουσιαστικός στο περιεχόμενο.

Ο Νίκος ακουμπάει τις σκέψεις του στο χαρτί για να τις μοιραστεί με τους άλλους. Ο στίχος για αυτόν δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, θέλει να μοιράζεται όσα γράφει. Απελευθερώνει τα ποιήματά του για να ταξιδέψουν.

Σήμερα, πιστεύω πως έχουμε όλοι μας ανάγκη την ποίηση ως αντίβαρο στην κυνικότητα που μας περικυκλώνει.

Ιταλία – 2023

Ο Γιάννης Κορίνθιος, είναι Νεοελληνιστής στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας στην Ιταλία, εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, συγγραφέας διδακτικών βιβλίων Αρχαίων Ελληνικών για τα κλασικά Λύκεια της Ιταλίας.

ΥΓ: Το βιβλίο βρίσκεται σε βιβλιοπωλεία της Τήνου, των Αθηνών (Ιανός, Πρωτοπορία, Πολιτεία) και της Θεσσαλονίκης (Ιανός και Πρωτοπορία) και φυσικά στις Εκδόσεις “Οσελότος”

Περιέχει 167 ποιήματα σε 182 σελίδες.

Η λιανική τιμή του είναι 10€.

Άλλο ένα Ηλιακό Ρολόι από τον κ. Ηλία Τζαβελόπουλο

Ένα ακόμη Ηλιακό Ρολόι δώρισε ο καθηγητής Φυσικής κ....

Μια βόλτα στην ομορφιά της φύσης της Τήνου 

Μια βόλτα σε ακροθαλασσιά της Τήνου και απολαύσεις μετά...

Η γιορτή του Βρυσιού και του Αποστόλου Θωμά

Κυριακή του Θωμά, πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα και...

Οι συναντήσεις πόσα μας θυμίζουν

Συναντηθήκαμε και πάλι συμμαθητές από τα παλιά με παρουσία...