Παρασκευή 5 Ιουλίου
23 C
Tinos

“Πιο βιώσιμη Τήνος με μηδενικά πλαστικά απόβλητα”

Γράφει ο Θοδωρής Καρατζούνης στην Κοινή Γνώμη

Με σκοπό να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για το νησί της Τήνου, θα πραγματοποιηθεί, η ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα», στις 26 Ιουνίου στις 7μ.μ. στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Πρόκειται για τα εγκαίνια μιας δυναμικής πρωτοβουλίας, η οποία απευθύνεται τόσο στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης – φιλοξενίας, όσο και στους κατοίκους, προτείνοντας νέες λύσεις για τη δραστική αλλαγή στάσης απέναντι στις πλαστικές συσκευασίες. Η πρωτοβουλία και η πρώτη της δημόσια εκδήλωση, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και έχει την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Beyond Plastic Med που αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Π. Κροντηράς: “Καλούμαστε να διαχειριστούμε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων”

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη σημαντική εκδήλωση και τους στόχους της, επισημαίνοντας πως “κάθε καλοκαίρι είμαστε χαρούμενοι που χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγουν το νησί μας για να κάνουν τις διακοπές τους σε ένα τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά και προσωπικότητα. Για τις δημοτικές υπηρεσίες όμως, αυτό είναι μια πρόκληση, γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης. Γι’ αυτό ακριβώς, η νέα πρωτοβουλία “Για μια Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα” που ξεκινά το μήνα αυτό η ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελλιά με την αιγίδα μας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί μας”.

Τα οφέλη από αυτή τη πρωτοβουλία

Αναφερόμενος στα οφέλη του νησιού, ο κ. Κροντηράς, τόνισε πως, “καταρχάς θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, δίνοντας τα εργαλεία και θα προτείνει λύσεις ώστε να μειώσουν και γιατί όχι να απαλλαγούν από τα πλαστικά μιας χρήσης, το κοινό και τους τουρίστες να αλλάξουν στάση απέναντι στις πλαστικές συσκευασίες, κάνοντας σταδιακά την Τήνο ένα νησί που πρωτοστατεί στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Στο επίπεδο της διαχείρισης αναμένουμε να μειώσει αισθητά τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών που καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα και να λαμβάνουμε πιο “καθαρή” ανακύκλωση στους κάδους των 4 ρευμάτων. Το βασικό όμως που αναμένουμε είναι να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες της Τήνου. Ένα νέο μοντέλο που θα συμβάλλει στην προστασία της μοναδικής φύσης του νησιού μας και μεσοπρόθεσμα θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Τήνο. (και για τη Δημοτική Αρχή)”.

Κλείνοντας, o κ. Κροντηράς υποστήριξε ότι, “η Τήνος είναι από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων όπου υπάρχει δίκτυο με κάδους χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών από διαφορετικά υλικά, μεταξύ των οποίων και το πλαστικό. Τα ανακυκλώσιμα οδηγούνται στην τοπική μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων που λειτουργεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλλονή Κελλιά. Η Κοινσεπ Καλλονή εκτός από την διαλογή των ανακυκλώσιμων κάνει μεγάλη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος με δράσεις ενημέρωσης. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη καμπάνια που θα υλοποιήσει. Έχει ισχύ 18 μηνών και γίνεται με την υποστήριξη της BEMED”.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ -> https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2024/06/25/pio-viosimi-tinos-me-midenika-plastika-apovlita.html

Ανοιχτή εκδήλωση «Προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα»

Μία νέα εποχή ξεκινά με την ανοιχτή εκδήλωση «Προς...

Ευχαριστήριο ΚοινΣεπ Καλλονή Κελλιά στην Fast Ferries για τη προσφορά της

Το έργο της ανακύκλωσης σε έναν νησιωτικό Δήμο με...

Ανακοίνωση της ΚοινΣεπ Καλλονή – Κελλιά για υπολείμματα ζώων που βρέθηκαν σε κάδο ανακύκλωσης

Σε λίγες μέρες έχουμε Πάσχα.Δεν πιστεύουμε ότι έπρεπε να...

Κοινσεπ Καλλονή- Κελλιά : “Μια εικόνα χίλιες λέξειςΜια εικόνα χίλιες λέξεις”

Πώς σας φαίνεται αυτή η εικόνα! Μια εικόνα χίλιες...