γράφει ο Μάρκος Παλαμάρης.
1492. Τυπική ημερομηνία έναρξης της αποικιοποίησης των εδαφών του «Νέου Κόσμου». Λόγω της αδυναμίας προσπέλασης των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών από την πανίσχυρη τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία για τις Ινδίες και άλλες ανατολικές περιοχές, οι παντοδύναμοι ηγέτες της Δυτικής και μετέπειτα της Κεντρικής Ευρώπης αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν ταξιδιωτικές αποστολές για την εξεύρεση εναλλακτικών διαδρομών , ώστε να συνεχιστεί το προσοδοφόρο εμπόριο με τις προαναφερθείσες περιοχές . Μεταξύ άλλων, ο διάσημος Γενουάτης Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στο νησί Σαν Σαλβαδόρ το 1492 και ακολουθεί η κατά πολλούς μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γενοκτονία ιθαγενών πληθυσμών στην ιστορία. Ενδεικτικά, ο Bartolomeo de las Casas γράφει:
“Οι Ισπανοί σκότωσαν πλήθος από Ινδιάνους και έκοψαν τα χέρια και τη μύτη σε αναρίθμητους άντρες και γυναίκες. Άλλους τους έριξαν στα άγρια σκυλιά που τους κατέτρωγαν και τους κατακομμάτιαζαν… τους ξεκοιλιάζουν, τους περνούν από το σπαθί, μα είναι πολλοί, και πρέπει οι Ισπανοί να σταματήσουν για να ξεκουραστούν, τόσους που σκότωσαν…”
Πριν , όμως, καταφτάσουν οι «πολιτισμένες» ορδές hidalgos, τυχοδιωκτών , καταδικασμένων, φορέων κάθε λογής μεταδοτικής ασθένειας, βιαστών και δολοφόνων προεξαρχόντος του Hernán Cortés και των ομοίων του για να επιδοθούν στις εν λόγω θηριωδίες, είχε προηγηθεί η εκμετάλλευση των ιθαγενών πληθυσμών και των εδαφών τους ύστερα από «παζάρια» των «πολιτισμένων» Ευρωπαίων με τους ιθαγενείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση του Ολλανδού Peter Minuit, ο οποίος αγόρασε τη νήσο Manhattan για 26 δολάρια και ένα μπουκάλι αλκοόλ το 1626.
2023. Hidalgos (Ιδαλγοί επί το ελληνικότερον) ντόπιοι και εισαγόμενοι εποφθαλμιούν και ορέγονται την καταπάτηση εδαφών του νησιού αγνοώντας οποιοδήποτε περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ανθρωπογενές κόστος. Καλοπροαίρετοι ιθαγενείς – χαρακτηριστικό προσωνύμιο εμάς των Τηνιακών «ζαβοτηνιακοί» για την υπέρμετρη αγαθοσύνη και ανεκτικότητά μας- στρώνουμε κόκκινα χαλιά γιατί «έλα μωρέ, καλό παιδί είναι». 26 δολάρια, ένας μεζές, ένα μπουκάλι ντόπιου κρασιού αμφιλεγόμενης εντοπιότητας των σταφυλιών , ένα χτύπημα στην πλάτη κι «όξω από ‘δω». Ο παράς πάνω από όλα. Ερώτηματα σε έναν δήμο που τηρεί σιγήν ιχθύος και τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα, αποφάσεις επιτροπών με κριτήρια που προβληματίζουν, ο καθένας κάνει ό,τι «γουστάρει». Η καταστροφή του νησιού από αυτόκλητους μεσσίες που ήρθαν ή θα έρθουν έχει ξεκινήσει. Για κοπιάστε. Όλα έχουν μπει σε πρόγραμμα. Άλλωστε το λένε και οι αγγελίες «[…] Επιπλέον έχει ξεκινήσει και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί δρόμος από την πίσω πλευρά που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις μελλοντικές κατοικίες.»
Πλήρης απουσία ηθικής, σεβασμού, αισθητικής, οραμάτος, παιδείας, έλλογης ανάπτυξης. Όλα για τον παρά. Το χρέος απέναντι σε αυτό που παραλάβαμε, η ευθύνη απέναντι σε αυτό που καταστρέφουμε και η απογοήτευση που προκαλούμε στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα τρομάξουν με αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, γιγαντώνουν το μέγεθος του «εγκλήματος» που φαίνεται να συντελείται στο , όπως φαίνεται, πρώην «χειροποίητο» νησί.
Δεν είναι όλα παράς.
Μάρκος Παλαμάρης
–
1 Casas Bartolomeo, De Las, (2003), Η Καταστροφή των Ινδιάνων – Σύντομη ανασκόπηση της
Καταστροφής των Ινδιάνων 1552, εκδ. Πολιτεία, Αθήνα ,
2 Hidalgo : ευγενής χωρίς ιδιαίτερη κτηματική περιουσία και δευτερεύοντα τίτλο τιμής
3 Jacobs, Jaap. (2005), New Netherland: A Dutch Colony in Seventeenth-Century America. Leiden: Brill
Academic Publishers, ISBN 90-04-12906-5.
4 https://www.spitogatos.gr/aggelia/1311964801