Παρασκευή 5 Ιουλίου
23 C
Tinos

Μουσείο Μπενάκη: Η μαρμαρογλυπτική της Τήνου συνομιλεί με το σύγχρονο design

Η έκθεση – εγκατάσταση «A Future for the Past» προσεγγίζει την κοινωμική διάσταση της αρχέγονης αυτής τέχνης

Έναν πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στην μοναδική τέχνης της μαρμαρογλυπτικής της Τήνου και του σύγχρονου design προσφέρει η έκθεση – εγκατάσταση με τίτλο «A Future for the Past» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ομώνυμου, διετούς ερευνητικού προγράμματος που επιχειρεί να προσεγγίσει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ενταγμένη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO η μαρμαρογλυπτική της Τήνου διαθέτει μια πλούσια ιστορία αιώνων και είναι διαχρονικά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική παράδοση των Κυκλάδων. Για χιλιάδες χρόνια η επεξεργασία του μαρμάρου αποτελούσε βασικό στοιχείο της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, μια πραγματικότητα η οποία άρχισε σταδιακά να φθίνει. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ένας Τήνιος γλύπτης «κάποτε, άκουγες τα παιδιά να παίζουν με τον μαντρακά στον δρόμο του Πύργου, κάποτε άκουγες το νερό να τρέχει, τις καμπάνες, οι πόρτες των σπιτιών και τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας ήταν ανοιχτά για όλους, σήμερα το μέρος είναι γεμάτο με μαγαζιά και δεν υπάρχει ένδειξη μαρμαροτεχνίας. Κάποτε, τα μαρμαράδικα και οι εκκλησίες ήταν χώροι όπου περνούσαμε μεγάλο μέρος του χρόνου και της εργασίας μας».

Περισσότερα : https://www.protothema.gr/culture/article/1505315/mouseio-benaki-i-polutimi-marmarogluptiki-tis-tinou-sunomilei-me-to-sughrono-design/