Κυριακή 7 Ιουλίου
27.5 C
Tinos

Μοναστήρια Τήνου ένα χωριό απ’ τα παλιά

Στα Κάτω Μέρη της Τήνου, ερχόμενος από τη Χώρα, συναντάς λίγο πριν την Περάστρα δεξιά, ένα ασφαλτοστρωμένο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί προς το Σκλαβοχωριό.

Σε απόσταση περίπου 500μ βρίσκεται το εγκαταλειμμένο χωριό ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, με τη δική του ιστορία και συμβολή στο βιοπορισμό, στη βιοπάλη. Ένας κρίκος στην αλυσίδα των γειτονικών χωριών της περιοχής, Κρόκου, Περάστρας, Κώμης, Σκαλάδου, Αγάπης και Σκλαβοχωριού.

Ανήκει στην Κοινότητα Κώμης, και στο καιρό του τις συναλλαγές του τις είχε κατά κύριο λόγο με την Κώμη. Οι μικροί μαθητές, όσο υπήρχαν, πήγαιναν στο Δημοτικό Σχολείο της Κώμης. Οι Μοναστηριανοί εργάζονταν στα χωράφια τους, που συνόρευαν με τα χωράφια των γειτονικών χωριών.

Σήμερα «ζει» στην ερημιά και μόνη παρουσία ζωής, η πάλαι ποτέ Ενοριακή Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος, που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία της Τήνου και πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, στις 19 Μαρτίου, εορτή του Αγίου και την Πρωτομαγιά, με αναφορά «ως Άγιος Ιωσήφ ο εργάτης». Υπεύθυνος εφημέριος του Ναού είναι ο εκάστοτε εφημέριος του Αγίου Ιωάννη Κώμης Τήνου.

Εδώ και πολλά χρόνια (γύρω στα 1970;) έχει αποχαρακτηριστεί ως οικισμός λόγω του ότι δεν κατοικούνταν από μόνιμους κατοίκους και ο ψυχρός νόμος προβλέπει την κατάργησή του ως χωριό!

Είχε προφτάσει όμως να μπει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Εκκλησία. Με ενέργειες του πρώην κατοίκου του χωριού αειμνήστου πλέον Μαθιού Μπουσετίλ, ο οποίος φρόντισε να βάλει αγροτικό ρεύμα στο κτήμα του και έτσι με την ευκαιρία αυτή συνδέθηκε και η Εκκλησία.

Κάτοικοι της γύρω περιοχής των χωριών και της Χώρας της Τήνου επισκέπτονται και συμμετέχουν ενεργά στις γιορτές του Αγίου.

Σήμερα τα έρημα σπίτια και τα γύρω κτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αγοραστεί από εταιρία.

Άραγε θα υπάρξει πιθανότητα αναβίωσης του Οικισμού;

Τήνος Μάρτιος 2023

Νίκος Φώσκολος Καναλέτος

Τήνος: Το νησί της πίστης και της τέχνης

Η Τήνος είναι νησί των βορείων Κυκλάδων, γνωστό περισσότερο...

Άλλο ένα Ηλιακό Ρολόι από τον κ. Ηλία Τζαβελόπουλο

Ένα ακόμη Ηλιακό Ρολόι δώρισε ο καθηγητής Φυσικής κ....

Πρόγραμμα Λειτουργίας Ιουνίου στον Άγιο Ιωσήφ Μοναστήρια

Ιερός Ναός Αγίου Ιωσήφ Μοναστήρια Πρώτη Τετάρτη του μήνα Ιουνίου...

Μια βόλτα στην ομορφιά της φύσης της Τήνου 

Μια βόλτα σε ακροθαλασσιά της Τήνου και απολαύσεις μετά...