Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
20.2 C
Tinos

Μία βόλτα σε κάποια από τα πιο ξακουστά μουσεία των Κυκλάδων

Η άγνωστη Νίκη της Πάρου, το σπίτι με τους τοίχους που σχεδίαζε με μανία ο Γιανούλης Χαλεπάς και το καινούργιο μουσείο στο ξενώνα Περσέας της Σερίφου που ζωντάνεψε, είναι μερικές από τις εκπλήξεις που σε περιμένουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Το γνώριζες ότι ακόμα και η Νίκη της Σαμοθράκης φιλοτεχνήθηκε με παριανό μάρμαρο; Και ότι, πέρα από το ονομαστό άγαλμα της θεάς που δεσπόζει στο Μουσείο του Λούβρου, υφίσταται και η Νίκη της Πάρου, μερικές ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά; Το πλούσιο υπέδαφος των Κυκλάδων προικοδότησε τους αρχαίους νησιώτες με όλα τα εφόδια για να αναπτύξουν έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στην ιστορία, τον κυκλαδικό.

Κάπως έτσι, η Τήνος έγινε ξακουστή σε όλα τα Βαλκάνια για τους μαρμαροτεχνίτες, η Δήλος έλαμψε κάποτε ως το απόλυτα ιερό κέντρο των Κυκλάδων και η παρακαταθήκη από την (ακατοίκητη πλέον) Ρήνεια απέναντι οδήγησε στην ίδρυση ενός εκ των παλαιότερων αρχαιολογικών μουσείων στη χώρα, εκείνο της Μυκόνου.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να αφήσουμε τον αρχαίο πολιτισμό να οδηγήσει τις στάσεις του φετινού καλοκαιριού – από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μουσείο κι από ολόκληρα νησιά τα οποία είναι αρχαιολογικοί χώροι έως τις απροσδόκητες αναμετρήσεις μέσα στις αίθουσες των μουσείων, με εκπληκτικά σωζόμενα μυθικά τέρατα, που προκαλούν ανατριχίλα.

Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά (Πύργος, Τήνος)

Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο και ίσως ό,τι πιο γνωστό χωριό της Τήνου. Βρίσκεται στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, απέχει 23 χιλιόμετρα από την Χώρα (λιμάνι) και το αποκαλούν το χωριό των τεχνών. Καθόλου τυχαία. Είναι ένας τόπος στον οποίο άνθισε η εικαστική τέχνη. Εκεί, γεννήθηκαν και δημιούργησαν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους, όπως ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Γιανούλης Χαλεπάς. Ο τελευταίος απέκτησε το δικό του μουσείο.

Το σπίτι στο οποίο έζησε μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Στα δωμάτιά του, εκτός από τα σημαντικότερα έργα του, σκίτσα του ίδιου και φωτογραφικό υλικό, εκτίθενται και τα προσωπικά του αντικείμενα. Όταν μπαίνεις στο υπνοδωμάτιο και στο εργαστήριό του σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ο θρυλικός αυτός γλύπτης δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή. Πετάχτηκε στον Πλάτανο για καφέ και θα επιστρέψει.

Ωράριο λειτουργίας: έως 31/8 Δευ.-Κυρ. 11:00-20:00.
1/9-30/9: Τρίτη-Κυρ 11:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

Σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος, Τήνος)

Το σπίτι του Χαλεπά δεν είναι ωστόσο το μοναδικό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ιστορία του Πύργου. Λίγο πιο έξω από την πλατεία του χωριού θα συναντήσεις το Σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στους χώρους του παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη τόσο της Τήνου, όσο και της Ελλάδας εν γενεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ.: 10:00-18:00.

Μουσείο Κώστα Τσόκλη (Κάμπος, Τήνος)

Επόμενη στάση στον Κάμπο, που βρίσκεται σε μία από τις λίγες εύφορες κοιλάδες του νησιού, 7χλμ. από τη Χώρα, και στον μουσειακό χώρο που δημιούργησε ο σπουδαίος εικαστικός Κώστας Τσόκλης στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού. 

Στον προαύλιο χώρο, υποδέχεται το κοινό ο Αη-Γιώργης και ο δράκος, μία εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη. Το μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες/ενότητες, που φιλοξενούν ένα μέρος από το πολύμορφο έργο του.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ.-Κυρ.: 10:00 – 14:00 και 18:00- 21:00.

Λαογραφικό Μουσείο Βωλάξ (Βωλάξ, Τήνος)

Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Τήνου και ένα από τα πιο απόκοσμα τοπία της Ελλάδας είναι ο Βωλάξ. Ένα χωριό με σεληνιακό τοπίο χάρη στους ολοστρόγγυλους βράχους από γρανίτη που είναι διάσπαρτοι σε μία τεράστια έκταση. Πού οφείλεται αυτή η μοναδική ομορφιά του; Σύμφωνα με την επιστήμη στο φυσικό φαινόμενο της διάβρωσης του γρανίτη από την υγρασία και τον αέρα. Σύμφωνα με τον μύθο στους Τιτάνες, που συνήθιζαν να παίζουν πετροπόλεμο.

Εκεί λοιπόν, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε από τον σύλλογο του χωριού, το 1992. Αναπαριστά την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της περιοχής μέσα από περίπου 250 εκθέματα, αντικείμενα της αγροτικής, εκκλησιαστικής, οικογενειακής ζωής του παρελθόντος.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10:30-13:00 & 18:30-21:00.

Διαβάστε περισσότερα..

Τήνος – Το νησί που μετά την πτώση της Μυκόνου αναδύεται ως ο επόμενος top προορισμός;

Το menshouse.gr αναφέρει: Το πώς εξελίσσεται ένα μέρος είναι κάτι...

Δωρεάν είσοδος στα μουσεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ο...

Πρόγραμμα Σαββάτου Α’ Νηστειών – Κοιμητηριακός Ναός Αναστάσεως

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις...

Η εύρεση της Κυράς

Για άλλη μία χρονιά η Τήνος αλλά και ολόκληρος...