«Μάλλον έμεινε ο χαρακτηρισμός “λουκούμι” λόγω της γλύκας του», λένε οι κυρίες από το Φαλατάδο, για το νηστίσιμο κέικ, που θυμίζει φανουρόπιτα
Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου, Φρόσω Βιδάλη
«Πρωί κι απόγευμα το τρώμε μαζί με τον καφέ. Φωνάζουμε η μία την άλλη για να κάνουμε παρέα», λένε οι Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και η Φρόσω Βιδάλη. Όταν δεν νηστεύουν, αντικαθιστούν το ταχίνι με ελαιόλαδο και πολλές φορές προσθέτουν και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και ξερές φλούδες πορτοκαλιού.
10′ προετοιμασία, 1 ώρα ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Κομμάτια: 15
- 100 γρ. ταχίνι
- 500 ml πετιμέζι
- 80 ml ρακή
- 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη + επιπλέον για το πασπάλισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- περίπου 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι για την επιφάνεια
Διαδικασία
Το κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.
Για να φτιάξουμε λουκούμι γλυκό, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, το πετιμέζι, τη ρακή, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα του λεμονιού.
Μέσα σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε τη σόδα με τον χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά με ένα κουτάλι πάνω από το μπολ, γιατί το μείγμα αφρίζει και φουσκώνει.
Έπειτα, το προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι ή στο μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι).
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
Αδειάζουμε μέσα τον χυλό.
Τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Το ξεφουρνίζουμε.
Πασπαλίζουμε με κανέλα όλη την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.
πηγή: kathimerini.gr