Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της Τήνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/2/2024, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” απέστειλε επιστολή προς την γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου με οκτώ προτάσεις προς συζήτηση, ψήφιση και υλοποίηση.
Οι προτάσεις αφορούν τα παρακάτω θέματα:
1. Κέντρο Υγείας Τήνου
2. Προσβαιμότητα – ΑμεΑ
3. Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της Δημοτικής Επιτροπής
4. Διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων
5. Συχνότερες συνεδριάσεις λογοδοσίας
6. Καθαρισμός, συντήρηση και προστασία μονοπατιών
7. Σύσταση τουριστικής επιτροπής
8. Πρωτοβουλίες ενάντια στην διακοπή λειτουργίας του κέντρου πρόληψης “Θησέας Κυκλάδων”
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή με την ανάλυση των προτάσεων.
ΘΕΜΑ: Θέματα προς συζήτηση κατά την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής (1ου Διμήνου 2024)
Μετά την πρόσκληση για την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του 1ου Διμήνου του 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024, σας καταθέτουμε τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση.
- Κέντρο υγείας
Η τραγική υποστελέχωση του κέντρου υγείας Τήνου κυρίως όσον αφορά τους γιατρούς απειλεί την ίδια την ζωή των κατοίκων της Τήνου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παντελής έλλειψη γενικού ιατρού και παθολόγου. Οι οργανικές θέσεις (τέσσερις) δεν προκηρύσσονται (υπάρχει προκήρυξη μόνο για μία ΑΔΑ: ΨΒ2Λ469Η2Ξ-0ΣΞ), όμως και για αυτή την μία δεν υπάρχει ενδιαφέρον καθώς κανείς γιατρός δεν θέλει να αναλάβει μόνος του ολόκληρο νησί.
Θα πρέπει ο Δήμος να πιέσει το υπουργείο και την Διεύθυνση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου να προκηρύξουν όλες τις οργανικές θέσεις ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Δήμος πρέπει να δώσει επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς που σκέφτονται να έρθουν στην Τήνο, όπως στέγαση, σίτιση ή αντίστοιχα επιδόματα όπως προβλέπει ο ν. 4368/2016, άρθρο 43, παρ. 5. Για παράδειγμα ο Δήμος Δράμας έδωσε 2.000€ επίδομα στέγασης για δέκα μήνες σε επικουρικό γιατρό ΑΔΑ: 6ΕΚ2Ω9Μ-ΤΕΟ). - ΑμεΑ – Προσβασιμότητα
Τα ΑμεΑ αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, δυστυχώς όμως, για τους περισσότερους από εμάς είναι σχεδόν αόρατα και τα θυμόμαστε μόνο κάθε 3 Δεκέμβρη. Μια δημοτική αρχή όμως οφείλει να μεριμνά για όλους τους δημότες, ακόμη περισσότερο για αυτούς που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Δυστυχώς, η Τήνος σαν πόλη, αποκλείει την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες στο μεγαλύτερο μέρος της. Προκειμένου αυτό σιγά – σιγά να αλλάξει, μετατρέποντάς την σε μια πόλη προσβάσιμη για όλους, προτείνουμε τις παρακάτω δράσεις:
- Δημιουργία ραμπών πρόσβασης και χώρων υγιεινής ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια.
- Μέριμνα της πολιτκής προστασίας για την προστασία ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
- Δημιουργία ασφαλών διαδρομών για πεζούς και ΑμεΑ σε όλη την πόλη της Τήνου – περιορισμός των παραχωρούμενων στα μαγαζιά χώρων πάνω στα πεζοδρόμια – Δημιουργία ασφαλών και βατών πεζοδρομίων για άτομα με αμαξίδιο
- Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑμεΑ και στους συνοδούς τους σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου
- Δημιουργία ειδικών θέσεων – παιχνιδιών για ΑμεΑ στις παιδικές χαρές και εξασφάλιση πρόσβασης σε αυτές.
- Ένταξη παιδιών ΑμεΑ σε ΚΔΑΠ με ταυτόχρονη πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού
- Τοποθέτηση φορητών χώρων υγιεινής για ΑμεΑ σε διάφορα σημεία του νησιού
- Δημιουργία οδηγών όδευσης για άτομα με οπτική αναπηρία, σε κύρια σημεία της πόλης καθώς και σε υπηρεσίες
- Σήμανση με γραφή Braille στις υπηρεσίες του Δήμου για άτομα με προβλήματα όρασης
- Συνεργασία με άτομα ΑμεΑ για την σχεδίαση και την υλοποίηση των έργων που τα αφορούν, ώστε να αποφεύγονται τυχόν λάθη
- Προσθήκες – προσαρμογές στους οικισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες των ΑμεΑ όπου είναι δυνατόν (πχ. Κιόνια, Κτικάδος, Φαλατάδος)
- Κατασκευή ραμπών όπου απαιτούνται ή τοποθέτηση φορητών ραμπών με αντιολισθητικό υλικό και υποβοηθούμενη κουπαστή
- Δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ με πρόβλεψη για χώρο εισόδου/εξόδου επιβαινόντων με αμαξίδιο
- Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης και άρτια διόρθωση των ζημιών στο πλακόστρωτο προς αποφυγή ατυχημάτων
- Δημιουργία θαλάσσιας ράμπας με σύστημα seatrack σε περισσότερες παραλίες, πχ. Κιόνια, Αγ. Φωκά, Πόρτο
- Ένταξη ΑμεΑ στον αθλητισμό με μέριμνα για παροχές και πρόσληψη ανάλογου προσωπικού
- Ψυχολογική υποστήριξη ατόμων ΑμεΑ
- Πουλμανάκι για την μετακίνηση των ΑμεΑ, με ειδική ράμπα
- Αγορά συστήματος ανάβασης σκαλιών με αμαξίδιο, πχ. το Antano LG2004 το οποίο μπορεί να διατίθεται και να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κατασκευή ράμπας
- Δημιουργία πάρκου τσέπης με πρόσβαση για ΑμεΑ παραπλεύρως του κτιρίου του Μάρινερ
- Απαλλαγή των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% από τα δημοτικά τέλη
- Προτροπή προς τα καταστήματα, ίσως μέσω του εμπορικού συλλόγου, να φροντίσουν για την πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους τους.
Το μέγεθος της λίστας με τις προτάσεις, είναι από μόνο του ενδεικτικό για το πόσα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ΑμεΑ.
- Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της Δημοτικής Επιτροπής
Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 7 του ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον νόμο 5083/2024, οι συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής είναι δημόσιες. Η δημοσιότητα δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση από την ελεύθερη δια ζώσης πρόσβαση σε αυτές, καθώς και ο χώρος είναι περιορισμένος αλλά περιορισμένος είναι και ο χρόνος των συμπολιτών που ενδιαφέρονται για τα πρακτικά τους.
Θα πρέπει λοιπόν η Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη καταγραφή και ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της δημοτικής επιτροπής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Σαν Δήμος οφείλουμε να παρέχουμε ανοικτή και εύκολη πρόσβαση στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, για όλους τους πολίτες. - Ανεπιτήρητα ζώα
Οι καταστροφές που επιφέρουν τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα στο τοπίο, στο περιβάλλον και στους οικισμούς της Τήνου είναι γνωστές εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον, με το πρόβλημα να διογκώνεται κάθε χρονιά, όλο και περισσότερο. Το άρθρο 17 του ν. 4056/2012 επιβάλει στον Δήμο την περισυλλογή και την διαχείρισή τους και προβλέπει συγκρότηση τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισής τους, ακόμη και ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, στον νόμο αυτόν προστέθηκε και πρόβλεψη για χρήση ειδικών αναισθητικών όπλων κατά την σύλληψη και περισυλλογή τους.
Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ορίσει άμισθο σύμβουλο για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, όμως θα πρέπει να συγκροτήσει και την προβλεπόμενη τριμελή επιτροπή και να προχωρήσει σε δράσεις και συνεργασίες που προβλέπονται από τον νόμο προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός των ανεπιτήρητων. Η δράση αυτή οφείλει να είναι ολοκληρωμένη και με συγκεκριμένο σχέδιο για να μην καταλήξει μια ακόμα χαμένη ιδέα που δεν εφαρμόστηκε όπως έχει συμβεί δύο φορές στο παρελθόν. Θυμίζουμε επίσης τις αντιδράσεις που συνάντησε ο τότε εντεταλμένος σύμβουλος Παντελής Αρμάος, προερχόμενες και από την τοπική κοινωνία και την “για τα μάτια του κόσμου”, ανάθεση υπηρεσίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία ποτέ δεν επικοινωνήθηκε όπως έπρεπε και βεβαίως ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Στον Δήμο Σίφνου για παράδειγμα, η επιτροπή αυτή έχει συγκροτηθεί ήδη από το 2020, ενώ ανεπιτήρητα ζώα συλλέγονται και πωλούνται από τον Δήμο έκτοτε. Μια επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο της επιτροπής θα μπορούσε να βοηθήσει. - Συνεδρίαση Λογοδοσίας κάθε μήνα
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεσή του να γίνονται συνεδριάσεις λογοδοσίας κάθε μήνα. Όπως είναι πρόδηλο, από τον αριθμό των δικών μας και μόνο προτάσεων, αυτό θα βοηθούσε πολύ, εφόσον τα θέματα που προέρχονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι το πολύ επτά σε κάθε συνεδρίαση. Θα υλοποιηθεί η πρόταση για ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας κάθε μήνα; - Καθαρισμός, συντήρηση και προστασία μονοπατιών
Δυστυχώς το περιπατητικό δίκτυο αγροτικών οδών – μονοπατιών, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Παραμελημένο και ακαθάριστο στο μεγαλύτερο μέρος του, εδώ και χρόνια. Η σήμανση δεν έχει υποστεί καμία συντήρηση οπότε είναι κατεστραμμένη και ελλιπής σε πολλά σημεία. Σε λιγότερο από δύο μήνες, τα πρώτα γκρουπ περιπατητών θα έρθουν στο νησί μας. Αν τα δουν σε αυτή την κατάσταση, δεν θα ξαναέρθουν.
Ας προγραμματιστεί καθαρισμός και συντήρηση, σε συνεργασία με το Επαρχείο και με συμμετοχή εθελοντών αν χρειαστεί. Οι καθαρισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο και να μην είναι αποσπασματικοί. Θα πρέπει δηλαδή να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλάνο το οποίο, με βάση το σχεδιασμό που υπήρχε, προβλέπει και τη σταδιακή επέκταση των διαδρομών σε ορίζοντα πενταετίας.
Εκτός της συντήρησης θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει και προστασία πρωτίστως του επίσημου πεζοπορικού δικτύου αλλά και όλων των παραδοσιακών ημιονικών δρόμων, από την καταστροφή στα πλαίσια της οικοδόμησης. Ήδη την ώρα που μιλάμε έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις “διαπλάτυνσης” και καταστροφής των διαδρομών για τη διευκόλυνση κατοικιών και “επενδύσεων”. Είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να λάβει μέτρα για την προστασία των αγροτικών οδών, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο Δήμαρχος σε πρόσφατο έγγραφο περί “εκτός σχεδίου δόμησης”, αφού είναι πάμπολλα τα σημεία όπου έχουν περάσει μπουλντόζες και τα έχουν καταστρέψει. - Σύσταση τουριστικής επιτροπής
Κρίνεται απαραίτητη η σύσταση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου ώστε να λάβει αποφάσεις για την προετοιμασία της Τουριστικής περιόδου. Επίσης θα πρέπει να μελετήσει για την πρόοδο του τουρισμού της Τήνου και στο που στοχεύουμε να φτάσει. Θέλουμε ένα νησί σαν τη Μύκονο ή θέλουμε να παραμείνουμε το χειροποίητο νησί με ήπια τουριστική ανάπτυξη και βιωσιμότητα για κατοίκους και επισκέπτες; - Πρωτοβουλίες ενάντια στην διακοπή λειτουργίας του κέντρου πρόληψης “ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ”
Με ένα επείγον δελτίο τύπου (http://thiseaskyklades.gr/?p=6621), το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του κέντρου πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Θησέας Κυκλάδων” προειδοποιούν για τον κίνδυνο της διακοπής λειτουργίας του κέντρου λόγω των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου με τίτλο “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” το οποίο έχει παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υφυπουργό υγείας κ. Βαρτζόπουλο.
Συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:
- την κατάργηση του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 με το οποίο προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης,
- την κατάργηση των προγραμματικών συμβάσεών τους καθώς και κάποιες ρήτρες που εξασφαλίζουν την λειτουργία τους
- την κατάργηση του άρθρου 60 παρ. 4 του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα κέντρα πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης στην θέση των οποίων δημιουργείται ένας ενιαίος κεντρικός οργανισμός, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο οποίος είναι αποσυνδεδεμένος από την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η δράση του κέντρου πρόληψης “Θησέας Κυκλάδων” είναι γνωστή και στο νησί μας και θεωρούμε ότι είναι πολύτιμη και δεν θα πρέπει να σταματήσει. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να αναλάβει ο Δήμος Τήνου πρωτοβουλίες, όπως έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το ΔΣ, επιστολές και πίεση στο υπουργείο, συνάντηση με τον υφυπουργό, συντονισμός των Δήμων των Κυκλάδων στις περιοχές των οποίων δραστηριοποιείται το κέντρο, προκειμένου να εξασφαλιστεί αλλά και να βελτιωθεί η λειτουργία του.