Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Ιταλοί Στρατιώτες στην Τήνο

Γράφει ο Κώστας Δανούσης.

Μετά την ελληνική συνθηκολόγηση οι Κυκλάδες κατελήφθησαν από ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις των Δωδεκανήσων, οι οποίες δεν υπάγονταν στην Ιταλική Στρατιωτική Διοίκηση Ελλάδος (Αθήνα) αλλά στα Δωδεκάνησα (Ρόδο).

Οι ιταλικές δυάμεις ήταν ρισσότερες από τις αναγκαίες και έτσι, για να τους απασχολούν, τους κατένειμαν σε όλους τους όρμους του νησιού αφενός για να παρακολουθούν την κίνηση πλωτών μέσων και αφετέρου για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη «συμμαχική» απόβαση.

Στα Υστέρια αίφνης ήταν εγκαταστημένοι 6 στρατώτες στο Όρμο, οι οποίοι είχαν μετασκευάσει κάποιο κελί σε πολυβολείο για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απόβαση των Άγγλων!!!

Νέα παιδιά προσπαθούσαν κλέβοντας να βελτιώσουν το συσσίτιό τους, να αδειάσουν τα διαθέσιμα βαρέλια κρασιού και να εξασφαλίσουν ερωτικό σύντροφο!! Στο τελευταίο είχαν φαίνεται κάποιες επιτυχίες!!! Κάποιοι μάλιστα παντρεύτηκαν Τηνιακές.

Τον Σεπτέμβριο του 1943 μετά τη Συνθηκολόγηση Ιταλίας – Συμμάχων, οι περισσότεροι συνελήφθησαν από τους Γερμανούς. Αρκετοί, όμως, δεν παραδόθηκαν. Τους έκρυψαν οι χωρικοί και καθολικοί και ορθόδοξοι κληρικοί!!!

Οι Γερμανοί δεν είχαν επαρκείς δυνάμεις για να καλύψουν τα κενά και έτσι η Τήνος έμεινε χωρίς κατακτητές! Την τάξη και ασφάλεια τηρούσε η Υποδιοίκηση Χωροφυλακής, οι άνδρες της οποίες –όπως και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι- ήταν οργανωμένοι στην Αντίσταση υπό τον ανθυπολοχαγό Βασίλειο Κοσκινά. Στη φωτογραφία Ιταλοί στρατιώτες στην Τήνο…

Ποιος ξέρει τι απόγιναν μετά τη Συνθηκολόγηση… Φέτος που γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τις δυνάμεις του ¨αξονα, θα άξιζε να γίνει κάποια αναφορά στην τραγική εκείνη περίοδο!!!

Το λιμάνι της Τήνου στα τέλη του 19ου αιώνα…

Απόσπασμα από το σχέδιο του λιμένος Πόλης Τήνου του...

Γράφει ο Κώστας Δανούσης – Το Λιμάνι των Υστερνίων

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ… Το 1857 ιδρύθηκε με εδρα την...

Ο Πάνορμος στο σεισμό της Σαντορίνης, γράφει ο Κώστας Δανούσης

Άμπωτη στο λιμάνι του Πανόρμου μετά το σεισμό της...

Οι καμάρες της πόλης της Τήνου γράφει ο Κώστας Δανούσης

Η περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Παλάδα είχε ήδη από...