Τρίτη 1 Οκτωβρίου
19.5 C
Tinos

Η Τήνος με 4 προορισμούς για Πεζοπορία στις Κυκλάδες

«Τα Πάνω Μέρη» της Τήνου

Όπως στη Σίφνο έτσι και στην Τήνο, το Tinos Trails είναι το επίσημο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών του νησιού. Δημιουργήθηκε, συντηρείται και προβάλλεται από το Δήμο Τήνου και είναι η καλύτερη πηγή για να συλλέξετε πληροφορίες και να οργανώσετε τα περπατήματά σας στο όμορφο –και εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια– νησί. Αποφεύγοντας την πολυκοσμία του καλοκαιριού, η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε την Τήνο, να περιηγηθείτε στην καταπράσινη ενδοχώρα με τα δεκάδες χωριά της και σίγουρα για να διαλέξετε ποια από τα 150 χλμ. πεζοπορικών διαδρομών της θα ακολουθήσετε.

Μια από τις πιο εύκολες, καθώς έχει βαθμό δυσκολίας 1 στα 5, είναι αυτή που φέρνει βόλτα το εύφορο οροπέδιο της Λιβαδερής, φέρει το όνομα «Τα Πάνω Μέρη» και μπορεί να έχει διαφορετικά σημεία εκκίνησης, ήτοι από τη Στενή (Άγιος Αντώνιος), τον Τζάδο, την Καρυά, το Ξώμπουργο, τον Κουμάρο και τον Φαλατάδο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Tinos Trails, στα δυτικά της η διαδρομή ορίζεται από το Ξώμπουργο, περνώντας διαδοχικά από τους οικισμούς Στενή, Κέχρος, Τζάδος, Καρυά, Κουμάρος, Φαλατάδος καιΜυρσίνη, καθώς και από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ανάμεσά τους. Σημειώστε εδώ ότι από την Καρυά προς τον Κουμάρο, η θέα προς τη Δύση είναι περισσότερο από εντυπωσιακή, ενώ διέρχεται από το Ξώμπουργο, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε στο Κάστρο της Αγίας Ελένης, και κατηφορίζει πάλι με πανοραμική θέα προς τον Κουμάρο. Από τον Κουμάρο προς το Φαλατάδο, η διαδρομή «αγγίζει» για λίγο τους περίφημους γρανιτικούς σχηματισμούς. Μια κυκλική διαδρομή 8,3 χλμ. που θα σας πάρει περί τις 3 ώρες για να την ολοκληρώσετε.

Δείτε ακόμα τους 4 προορισμούς για πεζοπορία στις Κυκλάδες

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Δύο Χωρίων Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Φαλατάδου Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣΦΑΛΑΤΑΔΟΥ ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις...

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βεναρδάδου Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥΒΕΝΑΡΔΑΔΟΥ ΤΗΝΟΥ Φέρεται...

Χειροτονία Διακόνου στο Προσκύνημα της Αγίας Θέκλης Πύργου Τήνου

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Θέκλας στο ομώνυμο προσκύνημα...