Παραδοσιακά στην Τήνο η γιορτή της Παναγίας του Ροδαρίου στον ομώνυμο καθεδρικό ναό της Ξυνάρας τελείται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου με επισημότητα και αποτελεί μια από τις σημαντικές γιορτές της εκκλησίας μας.
Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου λοιπόν, τελέστηκε όπως κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία από τον βικάριο π. Μάρκο Φωσκολο, λόγω της απουσίας του σεβ/του αρχιεπισκόπου π. Ιωσήφ στο εξωτερικό.
Μάλιστα ο π. Μάρκος ανέφερε ότι δεν ενθυμείται τέλεση της πανήγυρης αυτής χωρίς την φυσική παρουσία του αρχιεπισκόπου μας. «Μόνο της περίοδο της κατοχής συνέβη παρόμοια απουσία», είπε, και παραλλήλισε την συναγμένη εκκλησία με την σύναξη των αποστόλων που όμως απουσιάζει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος, ο Πέτρος.
Συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς μας με την συμμετοχή πολλών ευλαβών από όλες τις ενορίες της Τήνου, των πολιτικών αρχών του νησιού μας και πλήθους υποψηφίων λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο π. Μάρκος μίλησε εμπνευσμένα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ευχαρίστησε όλους όσους κοπίασαν για την επιτυχία της τελετής αυτής και μετέφερε την πατρική ευλογία του σεβ/του αρχιεπισκόπου π. Ιωσήφ ο οποίος μας διαβεβαίωσε μέσω του μηνύματος του, ότι προσεύχεται για όλους μας και ζήτησε την προσευχή μας για τον ίδιο.
Σημειώνουμε ότι την Θεία Λειτουργία πλαισίωσε στους ψαλμούς η νεοσύστατη χορωδία της εκκλησίας της Τήνου, που μας βοήθησε να προσευχηθούμε με μεγαλύτερη αγαλλίαση.
Ακολούθησε λιτό κέρασμα στον αύλειο χώρο, προσφορά του Δήμου Τήνου.
Στον Εσπερινό που τελέστηκε το βράδυ του Σαββάτου προσήλθαν μικρές “αντιπροσωπείες” από αρκετές ενορίες της Τήνου, ώστε να μπορούμε να πούμε πως η τοπική Εκκλησία εκπροσωπήθηκε ικανοποιητικά. Προήδρευσε ο π. Μάρκος Φώσκολος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στενή σχέση που από αιώνες έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου και του Ροδαρίου, ώστε παλαιότερα απαγγελλόταν καθημερινά από όλες τις καθολικές οικογένειες. Έτσι, όταν αποφασίστηκε να οικοδομηθεί στα 1858 νέος καθεδρικός ναός στην Τήνο, επίσκοπος, κλήρος και λαός αποφάσισαν να αφιερωθεί στην Παναγία του Ροδαρίου. Έκαμε επίσης σύντομη ιστορική “ξενάγηση” στον Καθεδρικό ναό και στην ιστορία του και στα μηνύματα που φέρνει σε κάθε εποχή.
Τους ύμνους και τους ψαλμούς του Εσπερινού έψαλλαν οι πιστοί εναλλάξ με τη χορωδία, που διεύθυνε η κ. Μαργαρίτα Σαλταμανίκα.
Μετά την τελετή, οι ενορίτες της Ξινάρας πρόσφεραν στους παρόντες το παραδοσιακό κέρασμα.
Μ.Β.