Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Εξώμβουργο: Τα νέα του προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού   

Συγκινητική η εθελοντική προσφορά των πιστών

Με εκκλησιαστική κανονικότητα κύλησε όλο το προηγούμενο εξάμηνο στο προσκύνημα μας: κάθε πρώτη Παρασκευή τελούνταν με κατάνυξη και την πρέπουσα τάξη η  Θεία Λειτουργία,  όπως και κάθε Παρασκευή.

Την περίοδο των εορτών, -όπως γνωρίζετε- για την εμβάθυνση των παιδιών μας στο μυστήριο της ενανθρώπισης του Κυρίου μας,  πραγματοποιήθηκε ένα καλόγουστο διδακτικό δρώμενο με τίτλο «Ζωντανή Φάτνη». Η  πρωτοβουλία ανήκε στον  π. Ιωσήφ και υλοποιήθηκε από τα παιδιά του κατηχητικού, με την βοήθεια των αδελφών καλογραιών και πολλών λαϊκών. Η μεγάλη αίθουσά μας ήταν κατάμεστη από γονείς και κόσμο που απόλαυσε το διαδραματιζόμενο έργο της Γεννήσεως.

Πριν  το Πάσχα -όπως κάθε χρόνο- τελέστηκε η υπαίθρια ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού, από τον Άγιο Φραγκίσκο στο Πεντόστρατο, μέχρι τον ναό της Ιεράς Καρδίας με μεγάλη συμμετοχή πιστών. Ακολούθησε το μυστήριο της εξομολόγησης.

Πλέον ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο πανηγύρι της Ιεράς Καρδίας  στις 9 Ιουλίου.

Όσο αφορά την «υλική» ενασχόληση της επιτροπής μας με τα θέματα του προσκυνήματος είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι:

  1. στείλαμε φορτηγό στην Νάξο και παραλάβαμε εκκλησιαστικό όργανο από την ενορία της Μητρόπολης Νάξου για να συνοδεύει μουσικά τις τελετές μας. Ευχαριστούμε τόσο την ενορία, όσο και τον εφημέριό της π. Γιώργο.
  2. Θερμά ευχαριστούμε τον ιδιώτη μηχανολόγο, ο οποίος συνέταξε και μας πρόσφερε την μελέτη αντικεραυνικής προστασίας του μαρμάρινου Σταυρού της κορυφής. Έτσι προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα υλικά και πάλι με εθελοντική εργασία τα τοποθετήσαμε.
  3. βελτιώσαμε την υδροδότηση του συγκροτήματος με αγορά και εγκατάσταση νέας αντλίας και ανακαινίσαμε ριζικά το σκευοφυλάκιο («Σαχρηστία» στην ορολογία μας). Το κόστος ήταν σημαντικό, συνέβαλαν όμως αποφασιστικά οι προμηθευτές των υλικών και όλοι όσοι εργάστηκαν (οικοδόμοι, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), προσφέροντας γενναιόδωρα μέρος ή και το σύνολο της αμοιβής τους. Τους οφείλουμε πολλές ευχαριστίες.
  4. παραλάβαμε οριστικά το προσκύνημα από τους πατέρες Ιησουίτες και κατόπιν τούτου εντοπίσαμε και τοπογραφήσαμε τα λίγα χωράφια – ακίνητά του και ήδη προχωρούμε στην δήλωση τους στο κτηματολόγιο. Ευχαριστούμε τους σεβαστούς πατέρες Ιησουίτες και τον σεβ/τατο αρχιεπίσκοπό μας π. Ιωσήφ για την ενασχόληση τους με το θέμα αυτό.
  5. Ευλαβής κυρία της Ιεράς Καρδίας μας πρόσφερε μια μεγάλη τηλεόραση (και για αυτό την ευχαριστούμε θερμά), την οποία κληρώσαμε στις 5 Μαΐου και έτσι συγκεντρώσαμε σεβαστό ποσό για τις ανάγκες συντήρησης των κτιρίων μας. Τυχερός αριθμός ήταν το 555.
  6. όπως κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών (24 ανδρών όλων των ηλικιών) την Κυριακή 11 Ιουνίου έγινε γενικός καθαρισμός και άσπρισμα όλων των εξωτερικών χώρων του συγκροτήματος. Επιβεβαιώθηκε έτσι και πάλι ο τηνιακός εθελοντισμός και η μεγάλη αγάπη των τηνιακών για την ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ. Προσήλθαν επίσης και δύο  κυρίες, οι οποίες με την συνεπικουρία των  καλογραιών  εργάστηκαν στον καθαρισμό και περιποίηση των εσωτερικών χώρων καθώς και στην προετοιμασία του κοινού γεύματος  ευγνωμοσύνης που προσφέραμε . Παρόντες βέβαια και οι δύο ιερείς μας,  ο π. Ιωσήφ και ο π. Ιγνάτιος. Η Δ.Ε του προσκυνήματος εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες της σε όλους αυτούς τους εθελοντές  από κάθε γωνιά της Τήνου και σ΄  όλους τους τεχνίτες που αναλώθηκαν για τις επισκευές, ευχόμενη η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ να τους χαρίζει υγεία και πνεύμα προσφοράς πάντοτε. Επίσης  η Δ.Ε. ευχαριστεί δημόσια  τα καταστήματα της Τήνου που πρόσφεραν υλικά  (ασβέστη, κλπ.), ή γλυκίσματα, εδέσματα και ποτά για την φιλοξενία των εθελοντών και το κοινό γεύμα αγάπης, τον Καλλονιώτη ευλαβή της ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ,  που πρόσφερε το υπέροχο κατσικάκι που απολαύσαμε, και την ταβέρνα της Χώρας που το έψησε !!!

Ο  ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΧΑΡΑ ΔΙΝΕΙ, ΚΥΡΙΩΣ Σ΄ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.

Τέλος σας προσκαλούμε  όλους στις λατρευτικές τελετές μας, του πανηγυρικού εορτασμού  της ΙΕΡΩΤΑΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, στις 7, 8 και 9 Ιουλίου

ΤΗΝΟΣ   13-6-22

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας στην Τήνο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣΤΗΝΟΣ 9-12/5/2024 Από την Πέμπτη 9 Μαΐου...

Επίσημη Επίσκεψη Του Αποστολικού Νούντσιου Στην Τήνο

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου (Πρέσβης της...

Προγράμματα Εορτασμού Ζωοδόχου Πηγής Δύο Χωρίων και Παναγίας Ελεούσης Εξωμβούργου Τήνου

Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών καί φιλεόρτων Χριστιανώντης ιεράς...

Πρόγραμμα Ενοριών Μεγάλης Εβδομάδας Και Διακαινησίμου 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8:30 μ.μ.  Η τοπική μας Εκκλησία θα συναθροιστεί...