Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Προβολή ντοκιμαντέρ “Tantura”

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
20:00

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 στις 20:00 στο Σμαρδακιτο,
(γηπεδάκι “μπάσκετ” πλησίον της πηγής)

«Σβήσε το!» μια μαγνητοφωνημένη λέξη που φέρει ένα άλλο βάρος στο πλαίσιο της ιστορίας και του πολέμου.
Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Ισραηλινός μεταπτυχιακός φοιτητής Teddy Katz κατέγραψε σχολαστικά μια σφαγή Παλαιστινίων αμάχων γύρω από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, αρχικά τιμήθηκε για το πρωτοποριακό έργο του. Σύντομα, όμως, του αφαιρέθηκαν τα πτυχία και ντροπιάστηκε δημόσια ως δόλιος προδότης.

Δεκαετίες αργότερα, προκύπτουν νέα εμπρηστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα αρχικά ευρήματα του Teddy, όχι απλώς δικαιώνοντάς τον, αλλά εγείρουν βαθιά ερωτήματα για το πώς οι Ισραηλινοί – και όλοι – αντιμετωπίζουμε τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας.
Ο σκηνοθέτης Alon Schwarz επισκέπτεται ξανά πρώην Ισραηλινούς στρατιώτες της Ταξιαρχίας Alexandroni καθώς και Παλαιστίνιους κατοίκους σε μια προσπάθεια να επανεξετάσει τι συνέβη στην Tantura και να διερευνήσει γιατί η Nakba είναι ταμπού στην ισραηλινή κοινωνία. Οι πρώην στρατιώτες, τώρα στα 90 τους, θυμούνται τις ανατριχιαστικές πολεμικές πράξεις ενώ σταματούν ταραγμένοι σε σημεία που είτε δεν θυμούνται είτε δεν θέλουν να αφηγηθούν. Ο ήχος από τις 20χρονες συνεντεύξεις του Katz κόβει τη σιωπή της αυτοσυντήρησης και εκθέτει τους τρόπους με τους οποίους η εξουσία, η φίμωση και οι προστατευμένες αφηγήσεις μπορούν να σμιλεύσουν την ιστορία.

Προσεχείς εκδηλώσεις