Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Επί τριήμερο εορτάστηκε η Ιερά Καρδία του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου

Μέσα σε κλίμα έντονης πνευματικότητας τελέστηκε ο φετινός τριήμερος εορτασμός της Ιεροτάτης Καρδίας του Ιησού στο πανελλήνιο προσκύνημά της, του Εξωμβούργου της Τήνου.

Οι τελετές ξεκίνησαν την παραμονή της Πανήγυρης την Πέμπτη 11 Ιουλίου, με τον Εσπερινό.

Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ο αρχιεπίσκοπος μας σεβ/τος π. Ιωσήφ, πλαισιωμένος από πλειάδα ιερέων τέλεσε την θεία Λειτουργία νωρίς το βράδυ και ακολούθησε η έκθεση και προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου του Σώματος του Κυρίου για 40 ώρες, μέχρι την Κυριακή νωρίς το πρωί. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε όσους ευλαβείς επιθυμούσαν, να μεταβούν στον ναό της Ιεράς Καρδίας την ώρα που διευκολύνονταν και να προσκυνήσουν το Αγιότατο Μυστήριο κατά μόνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτή την Θεία Λειτουργία συλλειτούργησε και ο ηγούμενος των πατέρων Ιησουιτών στην Ελλάδα π. Πιερ Σελαμπιέ, στο πρόσωπο του οποίου ο σεβ/τος αρχιεπίσκοπος θέλησε να ευχαριστήσει όλο το τάγμα των Ιησουιτών πατέρων, που ουσιαστικά δημιούργησαν και διακόνησαν αυτό το προσκύνημα επί αιώνες.

Το πρωί του Σάββατου τελέστηκε η Αγία Ώρα των παιδιών, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια,  στην οποία συμμετείχαν 48 παιδιά απ’ όλη την Τήνο, ενώ το βράδυ,  παραμονή της κατ’  έθιμο εορτής στο Εξώμβουργο, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός και συνεχίστηκε η έκθεση του Αγιοτάτου Μυστηρίου.

Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 7 το πρωί ψάλθηκε η ακολουθία των Αίνων και ακολούθησε η λήξη της έκθεσης των 40 ωρών του Παναχράντου Σώματος του Κυρίου.

Τις δύο πρώτες θείες λειτουργίες τέλεσαν οι πατέρες του τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου, π. Ιωσήφ και π. Ιγνάτιος, οι οποίοι έχουν πλέον αναλάβει την ευθύνη του Προσκυνήματος της Ιεράς Καρδίας Εξωμβούργου, διαδεχόμενοι τους πατέρες Ιησουΐτες  στο έργο αυτό.

Στις 11.00΄εγινε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβ/του π. Ιωσήφ, κατά την οποία συλλειτουργήσαν οι ιερείς της Τήνου και οι ιερείς του τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου που βρίσκονται στην Τήνο κι αυτό το καλοκαίρι, για την επιμόρφωση 15 ιεροσπουδαστών και ισάριθμων καλογραιών του  ιδίου τάγματος.

Τους ύμνους απέδωσε έξοχα η νεοσύστατη χορωδία της καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου,  την οποία η επιτροπή του προσκυνήματος ευχαριστεί θερμά. Πολύ σημαντικό θεωρούμε την παρουσία πολλών μικρών παιδιών από τα γύρω χωριά τα οποία υπηρέτησαν ως «παπαδάκια» κι ομόρφυναν την Θεία Λειτουργία με την παρουσία τους και τις αγγελικές φωνούλες τους, καθώς και εκείνη των ιεροσπουδαστών και των αδελφών του Ενσαρκωμένου Λόγου,  που φιλοξενούμε και φέτος στους χώρους του Προσκυνήματος, για την θερινή εκπαίδευσή τους στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

Πριν την λήξη της Λειτουργίας, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή μέχρι το μνημείο των Ηρώων Πεσόντων στους πολέμους της πατρίδος μας,  που υψώνεται εντός της αυλής του Προσκυνήματος, όπου σύμφωνα με το έθιμο, τελέστηκε από τον  σεβ/το π. Ιωσήφ επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του δήμου Τήνου από τον κ. Δήμαρχο, με την παρουσία της κ. Επάρχου και απαγγέλθηκε ο Εθνικός μας  Ύμνος.

Ο σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος, η Επιτροπή του προσκυνήματος κι ο πρόεδρός της π. Ιωσήφ Ρόσι, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σ΄όλους του συντελεστές του πανηγυριού, σ΄ όλους τους εθελοντές που κατά καιρούς προσφέρουν την εργασία τους, κι σ΄ όλους εκείνους που ολογυρίς τον χρόνο προσφέρουν υλική και οικονομική βοήθεια  για την αξιοπρεπή εμφάνιση του ναού και των υπολοίπων χώρων και την εύρυθμη λειτουργία του Προσκυνήματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ