Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
24.2 C
Tinos

Εόρτασε η “Κυρα-Ξένη” στον Πύργο Τήνου (ΦΩΤΟ)

Το εσπέρας του Σαββάτου τελέσθηκε κατά το τοπικό έθος Μέγας Εόρτιος Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας “Κυρά-Ξένης” περιφερείας Πανόρμου Τήνου, Ναός της Παναγίας ξενιζούσης-φιλοξενούσης και υποδεχομένης τους ανθρώπους, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών εκ των γύρω περιοχών του Πύργου-Πανόρμου Τήνου αλλά και προσκυνητών από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Την Ιερά Ακολουθία τέλεσαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ζήσης, Αρχιερατικός Επίτροπος Ηρακλείου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογρηάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής και ο Διάκονος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους τρόπους προσεγγίσεως του Θεού που μας διδάσκει το παράδειγμα ζωής της Πανάγνου Θεομήτορος, καθώς και για την πίστη, την αφοσίωση στον Θεό και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την ταπείνωση κάνοντας αναφορά σε χωρία από την διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, σχετικά με το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ τους προσκεκλημένους Ιερείς και όλους τους συμμετέχοντες ευχόμενος εορτίως και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο και την Επιτροπή της Ιεράς Μονής για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως, τον Ευεργέτη κ. Άγγελο Καρακώστα, καθώς και τον Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. ΑΘ. Μαρτίνο για την εκ βάθρων ανέγερση της Μοναστηριακής Τράπεζας στην οποία παρετέθη η παραδοσιακή Μοναστηριακή Τράπεζα μετά το πέρας του Εσπερινού.

Συμμετείχαν, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Φιλ. Φόρτωμας, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκκλησιαστικοί επίτροποι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Ιεράς Νήσου.

Την επομένη το πρωί, ημέρα Κυριακή, οι Πρωτοσύγκελλοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και της Ι.Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, συλλειτούργησαν εις τον Πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο Β΄, ομίλησε δια το θαύμα το οποίο επιτέλεσε ο Ιησούς Χριστός, του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων τονίζοντας ότι πρώτον ο άρτος προεικόνιζε τον ουράνιο άρτο, δηλαδή την Θεία Κοινωνία η οποία είναι απαραίτητη δια την πνευματική πρόοδο των Χριστιανών, δεύτερον για την ανάγκη της πνευματικής αλλά και της σωματικής πληρώσεως των Χριστιανών και τρίτον δια την σημασία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, δηλαδή της ελεημοσύνης όπως έπραξαν οι Άγιοι Απόστολοι προσφέροντας την προσωπική τους τροφή, των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων προς τον Ιησού Χριστό ούτως ώστε ευλογώντας να τελεσθεί το θαύμα και να προσφερθεί προς όλους τους ακροατάς του λόγου του Θεού ο άρτος ως τροφή για τις σωματικές τους ανάγκες.

Ο Ιεροκήρυκας του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ τους προσκεκλημένους Ιερείς και όλους τους συμμετέχοντες ευχόμενος εορτίως.

Συμμετείχαν μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος της και πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Φανερού

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Παναγίας Βουρνιωτίσσης Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΥΡΝΙΩΤΙΣΣΗΣ ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις...

Πρόγραμμα εορτασμού Αγίου Σώζοντος Τήνου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών καί φιλεόρτων...

Ανακοίνωση εγγράφων του ΣΑΕΚ Σύρου (Τμήμα Τήνου)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ«ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ &...

Τήνος – Ο ανερχόμενος προορισμός του ελληνικού τουρισμού (;)

Η Τήνος είναι ένα νησί που συναρπάζει με την...