Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου
23.8 C
Tinos

Εμπορικός Σύλλογος Τήνου : Η συνάντηση για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Τήνο

Μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 συνάντηση με τους Συλλόγους των χωριών της Τήνου με έδρα την Τήνο και την Αθήνα (Εκπολιτιστικούς, Εξωραϊστικούς, Θρησκευτικούς κ.α.), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, με θέμα τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις των συλλόγων.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία αυτή ήταν η μεγάλη πίεση που δεχόταν το Δ.Σ. του Συλλόγου μας από μέλη του που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, στο εμπόριο κ.α. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Κορνάρος υπεύθυνος για τη λειτουργία των καταστημάτων και της τοπικής αγοράς, ο Αντιδήμαρχος ψηφιακής διοίκησης κ. Γιάννης Εξιλζές, ο αντιπρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μάνθος Καλούμενος, μέλη των Δ.Σ. των επαγγελματικών συλλόγων Σ.Ε.Κ.ΥΓ.Ε.Τ. (Σύλλογος Επιχειρηματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου) και Ε.Ξ.Ε.Τ (Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Τήνου) και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων των χωριών του νησιού μας.

Ακούστηκαν όλες οι απόψεις των παρευρισκόμενων. Οι θέσεις των δύο επαγγελματικών συλλόγων του νησιού, οι οποίοι έχουν κοινή άποψη και οπτική του θέματος, κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου κ. Ανδρέα Τσιμέκη και από τον πρόεδρο του Σ.Ε.Κ.ΥΓ.Ε.Τ. κ. Μάρκο Κουκοβίνη.

Στον πρόλογό του ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου καταρχήν διαχώρισε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις από τα πανηγύρια που σχετίζονται με τις γιορτές των Αγίων του έκαστου χωριού. Τόνισε τη δυναμική και την αναγνωρισιμότητα των εκδηλώσεων αυτών από τους επισκέπτες του νησιού μας και ότι είναι ένα πολύ δυνατό «όπλο» στη διάθεσή μας για να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατό περισσότερο για την προβολή του νησιού και για την προσέλκυση επισκεπτών.

Όμως, θα πρέπει να διοργανώνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ασφάλεια, υγειονομική κάλυψη, περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτών κ.α.) και κυρίως σε εκτενέστερο διάστημα π.χ. να γίνονται Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και όχι μόνο μέσα σε 18 μέρες τον Αύγουστο, νεκρώνοντας οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, αδειάζοντας από κόσμο την Χώρα kαι τα υπόλοιπα χωριά. Με τον τρόπο αυτό και ο οικονομικός αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα είναι λιγότερος και θα διευρύνουμε την τουριστική περίοδο. Κάτι που επιδιώκουμε όλοι μας, φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι της Τήνου.

Δυστυχώς, η αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας ως ενημέρωση για τις ισχύουσες νομοθεσίες, παρερμηνεύτηκε ως επίθεση εναντίον των συλλόγων και των εκδηλώσεων. Γεγονός που το αρνούμαστε κατηγορηματικά. Αν η πρόθεση του Συλλόγου ήταν η επίθεση, δεν θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η συνάντηση.

Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεοπτικών εκπομπών για τις εκδηλώσεις. Στόχος του, όπως είπε, είναι να γίνει μία συνάντηση στις αρχές του χρόνου για τον ορισμό των ημερομηνιών των εκδηλώσεων όλων των φορέων και του Φεστιβάλ Τήνου για να μην συμπίπτουν και κυρίως για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.ΥΓ.Ε.Τ. κ. Μάρκος Κουκοβίνης τόνισε με τη σειρά του ότι ο Σύλλογος δεν είναι ενάντια στη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, αλλά να γίνονται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τα μέλη τους για την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είναι άδικο, συμπλήρωσε, να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στη λειτουργία των καταστημάτων και στη διοργάνωση των εκδηλώσεων στην τήρηση της νομοθεσίας.

Από την πλευρά τους οι Σύλλογοι των χωριών κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις όσο αφορά στις ημερομηνίες των εκδηλώσεων, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε εποχές πλην του Αυγούστου (ειδικά στα μικρά χωριά), τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις προσπάθειες που καταβάλουν για να διατηρούν τα χωριά τους ως πόλο έλξης για τους επισκέπτες, τα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν στα χωριά (parking, δρόμοι και πλατείες γεμάτα επιχειρήσεις, δρόμοι απροσπέλαστοι από άναρχα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κ.α.) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τη στήριξη της τοπικής αγοράς προμηθευόμενοι τα χρειαζούμενα. Κατέθεσαν την άποψη ότι οι νέοι έρχονται στην Τήνο λόγω αυτών των εκδηλώσεων. Επίσης κατέθεσαν την ανησυχία τους ότι η Τήνος έχει γίνει ένας ακριβός προορισμός.

Αρκετοί από τους Συλλόγους αναφέρθηκαν στον υπερβολικό αριθμό των επισκεπτών που γεμίζουν τα χωριά τους κατά τη διάρκεια της εκάστοτε γιορτής και ότι θα πρέπει να περιοριστεί, καθώς η κατάσταση έχει «ξεχειλώσει».

Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, κλείνοντας, επισήμανε ότι ο τουρισμός της Τήνου είναι ο θρησκευτικός, οι οικογένειες και η νεολαία. Τα σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να προσέξουμε. Για το λόγο αυτό χρειάζεται η προσοχή όλων, ο σεβασμός των επιχειρηματιών και των επισκεπτών. Η ασφάλεια των εκδηλώσεων είναι το πρώτο μέλημα.

Επισήμανε ότι ήταν μία καλή πρώτη αρχή και ότι η συνάντηση αυτή είχε ως σκοπό να ακουστούν όλες οι απόψεις και να προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων.

Μετά από τις καταθέσεις των απόψεων όλων των παρευρισκόμενων, των επαγγελματικών συλλόγων του νησιού, των συλλόγων των χωριών και του Δημάρχου κ. Κροντηρά, τις αντιπαραθέσεις και τις εντάσεις που υπήρχαν, η συνάντηση έκλεισε δίνοντας όλοι ραντεβού το Νοέμβριο του 2024, ώστε να κατατεθούν όλες οι εκδηλώσεις του 2025 συλλόγων, φορέων και του φεστιβάλ Τήνου και να δημιουργηθεί ένα πλάνο ημερομηνιών που θα είναι όσο πιο διευρυμένο χρονικά γίνεται, με σκοπό πάντα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου του νησιού μας, χρησιμοποιώντας όλα τα «όπλα» που έχουμε διαθέσιμα.

Ενημέρωση Επαγγελματιών από το Δήμο Τήνου και τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Τήνου

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε...

Παράταση πληρωμής φορολογικών & ασφαλιστικών οφειλών Μαρτίου 2024 

Αγαπητές/οί Συνάδελφοι, Μετά την απόφαση του e-ΕΦΚΑ για την παράταση...

Εμπορικός Σύλλογος Τήνου – Θερινό Ωράριο 2024

Σύμφωνα με τους νόμους Ν5039/2023 - ΦΕΚ 83 Α’/03.04.2023...