Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
26.1 C
Tinos

Δήλωση της Αναστασίας Ψάλτη, για την ανάθεση της επίβλεψηςτου έργου μίσθωσης φορητών μονάδων αφαλάτωσης στη ΔΕΠΑΝ

Αναστασία Ψάλτη: «Μία ακόμα ανάθεση στη ΔΕΠΑΝ με “κρυφό” το κόστος –
Η ομηρία του τηνιακού λαού σε ανεπίλυτα ζητήματα αποτελεί άλλοθι
για να κερδίζουν κάποιοι σε βάρος μας»

Δήλωση, σχετική με τη (νέα) ανάθεση στη ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη), που συζητείται στη Δημοτική Επιτροπή και αφορά στην επίβλεψη του έργου του Δήμου Τήνου για τη μίσθωση φορητών μονάδων αφαλάτωσης ώστε να καλυφθούν υδρευτικές ανάγκες κοινοτήτων, έκανε η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Ψάλτη.

Η ίδια, αφού εξηγεί ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της εν λόγω μίσθωσης φορητών μονάδων όσο δεν υπάρχει οριστική και μόνιμη λύση και ότι πρέπει το ζήτημα της παραγωγής νερού να αντιμετωπιστεί συνολικά, επισημαίνει ότι η εν λόγω ανάθεση έρχεται με «κρυφό» το κόστος της.

Καλεί, επίσης, τον Δήμαρχο να απαντήσει: «Πρώτον, για το κόστος, για τα χρήματα που ζητά και θα λάβει η ΔΕΠΑΝ, και για το αν θα γίνει κάποτε ο απολογισμός των εισπράξεων της εταιρίας είτε απευθείας από τον Δήμο είτε από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Δεύτερον, για την επιμονή των αναθέσεων στη συγκεκριμένη εταιρία. Και, τρίτον, αν η ομηρία του τηνιακού λαού σε ανεπίλυτα ζητήματα αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για να κερδίζουν κάποιοι σε βάρος μας».

Αναλυτικά η δήλωση της Αναστασίας Ψάλτη:

«Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, για τη λήψη αποφάσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Μεταξύ αυτών, η «Λήψη απόφασης για τη σύναψη προγραμματικής Σύμβασης με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) για την επίβλεψη του έργου του Δήμου Τήνου με τίτλο “Μίσθωση φορητών μονάδων αφαλάτωσης για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Κοινότητας Καρδιανής και της Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, κατά την θερινή περίοδο του 2024 (4 μήνες)”».

Με την ευκαιρία της πρόσκλησης σε συνεδρίαση και, πιο συγκεκριμένα, εν αναμονή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, οφείλω μερικά σχόλια.

Αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα της προμήθειας φορητών μονάδων όσο δεν υπάρχει μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της ύδρευσης των οικισμών μας, περιμένουμε όμως το ζήτημα της παραγωγής νερού να αντιμετωπιστεί συνολικά.

Το επόμενο σχόλιό μου αφορά στην ανάθεση, μία ακόμα ανάθεση (σ.σ.: ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε και νέα), στη ΔΕΠΑΝ χωρίς διαγωνισμό, της επίβλεψης του έργου του Δήμου Τήνου για την προμήθεια των εν λόγω φορητών μονάδων αφαλάτωσης.

Εδώ δεν μιλάμε απλά για μία ακόμα ανάθεση. Μιλάμε για μια ανάθεση, της οποίας το κόστος αποκρύπτεται και από την κοινωνία και από την αρμόδια Επιτροπή, της οποίας τα μέλη θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να παραστούν στη συνεδρίαση ενημερωμένα. Τόσο για το συνολικό κόστος της προταθείσας ανάθεσης όσο και για τα «κοστολόγια» που υπάρχουν στην αγορά για την ανάληψη μίας τέτοιας εργασίας.

Η επανάληψη του… αφηγήματος του Δημάρχου ότι ο Δήμος δεν πληρώνει για την εκτέλεση της εργασίας δεν μας πείθει. Η εταιρία πληρώνεται και μάλιστα αδρά.

Έχω τονίσει και στο παρελθόν ότι η συνεργασία του Δήμου Τήνου με την εν λόγω ιδιωτική εταιρία, τη ΔΕΠΑΝ (σ.σ.: συνεργασία που έχω καταψηφίσει), με οικονομική, μάλιστα, συνδρομή 3.000 ευρώ ανά έτος, προβλέπει την αποκλειστική συνεργασία των δύο μερών. Δηλαδή, αναθέσεις μελετών και προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις, χωρίς να έχει ελέγξει κανένας από τη δημοτική Αρχή, έστω, την επαγγελματική επάρκεια ή την εμπειρία των μηχανικών της εν λόγω εταιρίας.

Υπήρχαν εναλλακτικές που θα μπορούσε να αναζητήσει ο Δήμος για την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου; Βεβαίως. Κάποια άλλη ιδιωτική εταιρία, η αναζήτηση της οποίας θα δυνάμωνε τον ανταγωνισμό, άρα και τη θέση μας στη διαπραγμάτευση, οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων. Δεν θέλουμε ιδιώτες; Ας δούμε την περίπτωση της ΕΕΤΑΑ, η οποία προσφέρει μεγαλύτερα εχέγγυα άριστης συνεργασίας λόγω μακρόχρονης εμπειρίας και τεχνολογικής αρτιότητας και νομιμότητας στις αναθέσεις των προμηθειών.

Ο Δήμαρχος θα κληθεί να απαντήσει. Πρώτον, για το κόστος, για τα χρήματα που ζητά και θα λάβει η ΔΕΠΑΝ, και για το αν θα γίνει κάποτε ο απολογισμός των εισπράξεων της εταιρίας είτε απευθείας από τον Δήμο είτε από τους χρηματοδοτικούς φορείς. Δεύτερον, για την επιμονή των αναθέσεων στη συγκεκριμένη εταιρία. Και, τρίτον, αν η ομηρία του τηνιακού λαού σε ανεπίλυτα ζητήματα αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για να κερδίζουν κάποιοι σε βάρος μας.

Το τελευταίο ας το αναλογιστεί και ας το απαντήσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς…».

Απάντηση της Αναστασίας Ψάλτη, στις αναφορές του Δημάρχου Τήνου

Απάντηση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...

Παρέμβαση Αναστασίας Ψάλτης για τη μεταφορά της λυματολάσπης του Βιολογικού

Παρέμβαση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...

Δήλωση Αναστασιας Ψάλτη για τα διαθέσιμα εργαλεία και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων

Δήλωση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...

Αλλάζουμε – Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για γεωτρήσεις

Παρέμβαση της Αναστασίας Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»...