Τετάρτη 2 Οκτωβρίου
20.8 C
Tinos

Διευκρινίσεις για την παραίτηση Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Τήνου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Τσιμέκης και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 24/09/2024, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε ορισμένες διευκρινίσεις, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν δοθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία ο Σύλλογος δεν κλήθηκε ποτέ να δώσει.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε στην τοποθέτησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι για να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας, αλλά γιατί πρέπει να ενημερωθούν τα μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία μας έχουν ψηφίσει και τους εκπροσωπούμε.

Η επιστολή αυτή, όπως και το έγγραφο παραίτησης (Αρ.Πρωτ.152/23.09.24), εκπροσωπεί το σύνολο του Δ.Σ. του Συλλόγου και όχι μόνο τον πρόεδρο. Για άλλη μία φορά στιγματίστηκε ο πρόεδρος κ. Τσιμέκης Ανδρέας και με την τοποθέτησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο προσβάλλατε έμμεσα τα άλλα έξι (6) μέλη του Συλλόγου σαν να μην έχουν άποψη και λόγο.

Είμαστε σίγουροι πως γνωρίζετε ότι ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς συλλόγους όχι μόνο της Τήνου αλλά και των Κυκλάδων, αριθμώντας περίπου τριακόσια (300 μέλη) από πάρα πολλούς κλάδους επαγγελμάτων (έμποροι, βιοτέχνες, κατασκευαστές, ιατροί, φαρμακοποιοί, τεχνίτες, ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία, εστίαση, γεωργοί, παραγωγοί, ζαχαροπλάστες, κρεοπώληδες, αρτοποιοί και δεκάδες άλλοι κλάδοι που είναι αδύνατο να αναφερθούν σε αυτό το έγγραφο). Συμμετέχει ενεργά με πέντε (5) αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου (Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α.) και με δύο (2) στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.).

Είναι γνωστό, επίσης, ότι ως εμπορικός σύλλογος είναι ο σύλλογος που σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα ΦΕΚ έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε επιτροπές του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί μας 365 μέρες το χρόνο, τουλάχιστον εδώ και μία εικοσαετία, αφουγκραζόμενα τα προβλήματα των επαγγελματιών και των κατοίκων όλου του νησιού και δεν έρχονται μόνο για διακοπές 10 με 15 μέρες ή ένα μήνα το καλοκαίρι.

Ως εκπρόσωποι του Συλλόγου στην Τουριστική Επιτροπή Δήμου Τήνου έχουν οριστεί τα μέλη του Δ.Σ. ο κ. Ανδρέας Τσιμέκης (πρόεδρος) ως τακτικό μέλος και η κ. Λουκία Κολλάρου (γενική γραμματέας) ως αναπληρωματικό μέλος, τα οποία είναι εκλεγμένα από τους επαγγελματίες – μέλη για να τους εκπροσωπούν και όχι τοποθετημένα.

Διευκρινίσεις για την τοποθέτηση του Δημάρχου Τήνου κ. Κροντηρά στο Δημοτικό Συμβούλιο :

  1. Οι συζητήσεις που ΘΑ γίνουν και οι εξηγήσεις που ΘΑ δοθούν έπρεπε να έχουν γίνει και να έχουν δοθεί την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως καλέστηκε ο αντιπρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Καλούμενος Μάνθος να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις, έπρεπε να έχει καλεστεί και ο Σύλλογος. Τουναντίον δεν διαβάστηκε καν το έγγραφο της παραιτήσεως από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπως όφειλε, το οποίο είχε κοινοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από την μείζονος και ελάσσονος μειοψηφία.
  2. Στη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής δεν ήταν μόνο ο πρόεδρος κ. Τσιμέκης Ανδρέας ως τακτικό μέλος, αλλά παρευρίσκονταν και η γενική γραμματέας του Συλλόγου κ. Κολλάρου Λουκία ως αναπληρωματικό μέλος, η οποία και εκείνη διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να αποχωρήσει ο Σύλλογος, καθώς και ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας δεν παρίστανται στην επιτροπή ως μονάδες – επαγγελματίες αλλά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Συλλόγου.
  3. Η παραίτηση του Συλλόγου, και όχι μόνο του προέδρου, δεν ήταν θέμα «διαφωνίας» αλλά θέμα προσβολής προς το Σύλλογο. Οι «αντεγκλήσεις» που αναφέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργήθηκαν από τη συμπεριφορά του αντιπροέδρου και της προσπάθειας αφαίρεσης του λόγου από τον εκπρόσωπο – πρόεδρο του Συλλόγου μας, κάτι που δεν έγινε όταν μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ξ.Ε.Τ. κ. Μαλλιάρης.

    Διευκρινίσεις για την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Τήνου κ. Καλούμενου στο Δημοτικό Συμβούλιο :
  4. Το πώς τοποθετείται το κάθε μέλος της τουριστικής επιτροπής και κάθε επιτροπής που εκπροσωπεί ένα φορέα είναι θέμα δικό του. Όπως και το πώς θα τοποθετηθεί ο δικός μας Σύλλογος με τους εκπροσώπους του. Είτε λέει λίγα είτε λέει πολλά επί του θέματος. Νομίζουμε ότι αυτό είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο στο πολίτευμα της Δημοκρατίας.
    Το «λογύδριο», στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος, ήταν η αντίδραση του προέδρου στο συμπέρασμά του ότι «άρα δεν ενδιαφέρεστε και αδιαφορείτε για το νησί και δεν δέχομαι καμία απάντηση εκτός από ένα ναι ή ένα όχι»
    Ο αντιπρόεδρος της τουριστικής επιτροπής είχε να καταθέσει προτάσεις του Δήμου Τήνου ως φορέα, όπως όφειλε πρώτος, για την επιβολή του τουριστικού τέλους ;; ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;;;;
  5. Ο κ. Βιδάλης Ιάκωβος εκπρόσωπος του Σ.Ε.Κ.ΥΓ.Ε.Τ., ρωτήθηκε και απάντησε στην ερώτηση του αντιπροέδρου για τις προτάσεις του επί της επιβολής τουριστικού τέλους, αφού ο Σύλλογος είχε αποχωρήσει, καθώς προσήλθε την ώρα που λάμβανε χώρα το περιστατικό.
  6. Οι προτάσεις για την επιβολή του τουριστικού τέλους είναι υπόθεση μιας ώρας, όπως η σύνταξη ενός εγγράφου ;; Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι ο τρόπος επιβολής του τουριστικού τέλους ;; Μήπως αντιλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος σε ποιο τρίμηνο αναφέρεται ;; Για το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου– Σεπτεμβρίου. Όσο και αν το θέλαμε ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση εν μέσω θερινής σεζόν. Άλλο έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία μπορεί να γίνει και με τηλεδιάσκεψη και άλλο σύγκληση νόμιμης έκτακτης γενικής συνέλευσης.
    Το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος κ. Κορνάρος Βαγγέλης, ο αντιδήμαρχος κ. Εξιλζές Γιάννης και η δημοτική σύμβουλος κ. Αλοιμόνου Ευγενία δεν πήραν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παρίσταντο στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής και είχαν λάβει το έγγραφο της παραίτησής μας από τη Δευτέρα 23/09/24, βεβαιώνει όσα αναφέρονται στο έγγραφό μας.
    Στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής, όταν ο αντιπρόεδρος είπε τη φράση «εγώ από μηδέν (0) χρονών προσφέρω στο νησί μας και ήρθατε εσείς (ο Εμπ. & Βιοτ. Σύλλογος Τήνου) να προσφέρετε κάτι τα τελευταία χρόνια», η κ. Αλοιμόνου αντέδρασε αναφωνώντας ότι «το χόντρυνες» και συγχρόνως ο κ. Κορνάρος αντέδρασε με έντονο ύφος λέγοντας «τι είναι αυτά που λέγονται, δεν είναι πράγματα αυτά».

Κυρίως όμως μας λυπεί το γεγονός, κύριε Δήμαρχε, ότι ως Δήμαρχος και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, όταν ενημερωθήκατε για το γεγονός (γιατί σίγουρα δεν ενημερωθήκατε πρώτα από το έγγραφό μας), δεν μας καλέσατε στο γραφείο σας για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να λυθεί το θέμα και κατόπιν δεν μας καλέσατε ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας αυτό περιμέναμε ως Σύλλογος και όχι να θεωρείτε ότι ο αντιπρόεδρος της τουριστικής επιτροπής έχει δίκιο και να δέχεστε ό,τι έχει ειπωθεί από εκείνον ως αληθές από τη στιγμή που δεν ήσασταν παρόν στη συνεδρίαση.

Ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου έχει σταθεί, στέκεται και θα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Τήνου για μία καλύτερη Τήνο, ανεξαρτήτως από το ποια Δημοτική Αρχή είναι εκλεγμένη, γεγονός που το γνωρίζετε και εσείς προσωπικά και τα μέλη του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου.

Κάθε ένα από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αριθμεί πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στο Σύλλογο. Ο κ. Τσιμέκης Ανδρέας ως πρόεδρος17 χρόνια, ο κ. Δελλατόλας Φραγκίσκος ως μέλος και ως αντιπρόεδρος 5 χρόνια, η κ. Κολλάρου Λουκία ως γενική γραμματέας 14 χρόνια, η κ. Κολλάρου Πετρίνα ως μέλος και ως ταμίας 11 χρόνια, ο κ. Μωραΐτης Πολύδωρος ως μέλος και ως αντιπρόεδρος β’ 5 χρόνια, η κ. Πλακωτάκη Μαριάνθη ως ειδική γραμματέας 8 χρόνια και η κ. Καλέγια Χρυσή ως μέλος 3 χρόνια.

Γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε δουλέψει, έχουμε διαφωνήσει και έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση με πολλές δημοτικές αρχές. Αλλά κυρίως έχουμε συνεργαστεί.

Οι προσπάθειες, η προσφορά και ο αγώνας μας ως Σύλλογος για την ανάπτυξη, την προβολή, την ευημερία και την εύρυθμη λειτουργία του νησιού μας είναι αποδεδειγμένες και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να προσφέρουμε και να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας είτε μόνοι μας είτε ως αρωγοί και συνεργάτες του Δήμου Τήνου με βασική προϋπόθεση το ΣΕΒΑΣΜΟ.

Στη διάθεσή σας.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Μ.Μ.Ε.

ΔΗΜΟ ΤΗΝΟΥ
Υ/Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΝΟΥ
Υ/Ο ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. κ. ΓΚΙΖΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Υ/Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ κ. ΣΙΩΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
Υ/Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ κ. ΨΑΛΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ
Υ/Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ κ. ΚΟΥΣΟΥΝΑΔΗ ΠΕΤΡΟΥ
Υ/Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝΟΥ
Υ/Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Υ/Ο ΧΩΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝΟΥ Υ/Ο ΕΠΑΡΧΟΥ κ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΣΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Υ/Ο ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΡΟΥΣΣΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Ε.Σ.Ε.Ε. Υ/Ο ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α. Υ/Ο ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΠΟΛΙΤΑΚΗ ΠΑΥΛΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ε.Ξ.Ε.Τ.

Σ.Ε.Κ.ΥΓ.Ε.Τ.

ΜΕΛΗ ΕΜΠ. & ΒΙΟΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

Ενημέρωση Δήμου Τήνου για το Κοινωνικό Φαρμακείο

Επειδή το Κέντρο Υγείας Τήνου βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης...

Διακομιδή 38χρονης από Τήνο στη Σύρο

Την 02 Οκτωβρίου 2024 ημέρα Τετάρτη, το πλωτό περιπολικό...

Πρόσκληση από την Εταιρεία Τηνιακών Μελετών σε διάλεξη με θέμα: Όψεις της Αρχαίας Τήνου

Η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών διοργανώνει και σας προσκαλεί σε...

Παρουσίαση Βιβλίου: ‘Πολιτιστική Διαδρομή στο Πασακρωτήρι – Οι Πρόσφυγες του 1922’

Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα είναι τιμή και χαρά!