Παρασκευή 5 Ιουλίου
23 C
Tinos

Αυθεντικές εμπειρίες στην ύπαιθρο της Τήνου

Tο Soul of Tinos οδηγεί τους επισκέπτες σε λαογραφικές περιηγήσεις για να γνωρίσουν τη ζωή του νησιού

Ντυμένος με ρούχα παλιών Τηνίων, έχοντας στην πλάτη ένα κοφίνι με το κολατσιό, ο Μάρκος Παλαμάρης οδηγεί τους επισκέπτες σε λαογραφικές περιηγήσεις, για να γνωρίσουν την παλιά και αυθεντική ζωή στο νησί.

Είναι ευρυμαθής, εύγλωττος και λαλίστατος. Προσηνής και τόσο φιλικός που καταφέρνει να με κάνει να τον συμπαθήσω από τα πρώτα λεπτά της συνάντησής μας, όπου θα φθάσει κρατώντας ένα μπουκάλι από την σπιτική ρακή του για να μου κάνει δώρο. Είναι ντυμένος casual αλλά στις λαογραφικές περιηγήσεις που κάνει έχει επιλέξει να ντύνεται όπως οι παλιοί Τήνιοι -και με έναν μαγικό τρόπο να μην δείχνει γραφικός.

Ο χειμαρρώδης λόγος του 38χρονου Μάρκου Παλαμάρη, όπως σύντομα θα αντιληφθώ, είναι γιατί θέλει να μεταδώσει τις γνώσεις του και να εκφράσει τον ενθουσιασμό και την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο αυτό. Ο πατέρας του κατάγεται από το χωριό της Ποταμιάς και η μητέρα του από τη Στενή. Ο ίδιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, ωστόσο του αρέσει να τονίζει ότι κατάγεται από την Τήνο.

«Τελείωσα το ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 2009 και από το 2010 μέχρι το 2022 δίδασκα στη Λεόντειο στη Νέα Σμύρνη. Θεωρώ τον εαυτό μου παιδαγωγό, όχι καθηγητή», είναι οι πρώτες του κουβέντες. Πριν καν ξεκινήσει επίσημα η περίοδος του covid, ο 33χρονος τότε Μάρκος κόλλησε τον ιό και στη συνέχεια έπαθε πολύ σοβαρές επιπλοκές που απείλησαν τη ζωή του. Συνειδητοποιώντας, όπως τόσοι άλλοι εκείνη την εποχή, το πόσο προσωρινοί είμαστε, αποφάσισε να κάνει «εκεί και τότε» πραγματικότητα αυτό που ήθελε πάνω από όλα: να πάει στο νησί του, όπου η ζωή «είναι πολύ πιο κοντά στη φύση του ανθρώπου».

«Παράτησα λοιπόν την Αθήνα, χωρίς καμία αίσθηση νοσταλγίας, και ήρθα. Βρήκα δουλειά σε φροντιστήριο και από τον Σεπτέμβριο έχω γίνει βοηθός αρχειοφύλακα στο Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου -μια δουλειά που θεωρώ τιμητική. Παράλληλα, κάνω εθελοντισμό και εκπαιδεύομαι στις παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας το αμπέλι και το μποστάνι μου».

Περισσότερα :
https://www.travel.gr/experiences/people-en/aythentikes-empeiries-stin-ypaithro-ti/

Εθελοντικός καθαρισμός παλιού αγροτικού δρόμου Κέχρου – Στενής

Ο Σύλλογος Στενιανών Τήνου «Ο Τσικνιας» σε συνεργασία με...

Soul of Tinos – Αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση των Κατοχικών Στρατευμάτων από την Τήνο (Α’Μέρος)

Αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από την αναχώρηση των Κατοχικών Στρατευμάτων από την Τήνο (Α'Μέρος)

Soul of Tinos – Λαογραφική περιήγηση (Βιρανές Ι)

Η σειρά "Βιρανές" του Soul of Tinos ξεκινάει. Μέσα...