Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
17.4 C
Tinos

gazzeta.gr – Στην Τήνο τα παιδιά ξέρουν να παίζουν μπάλα κόντρα στον άνεμο

Γράφει ο Άκης Κατασούδας, για το gazzeta.gr

Το πρωί της Τρίτης η Τήνος ξύπνησε με πολύ δυνατούς αέρηδες. Τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα που το νερό της θάλασσας έφτανε ως τις εξέδρες του γηπέδου της χώρας του νησιού. Παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα παιδιά ήταν στον αγωνιστικό χώρο και συνέχιζαν να παίζουν σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.

«Έχουν μάθει να παίζουν έτσι. Μη σου πω ότι είναι καλύτεροι με κόντρα τον άνεμο» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣ Τήνου, της μοναδικής ποδοσφαιρικής ομάδας του νησιού, Φραγκίσκος Λούβαρης. Τα παιδιά της ακαδημίας της είναι μόνο μερικά από αυτά που συμμετέχουν για ακόμη μία χρόνια στο Tinos Cup, ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώνεται για δωδέκατη χρονιά στο νησί και αποτελεί θεσμό για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο της χώρας.

Στο γραφείο της ομάδας, στο οποίο φιγουράρει μια μεγάλη τυπογραφία με το σήμα της ομάδας της Τήνου και ακριβώς από κάτω μια εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται και ο Αντώνης Φώσκολος, ο ιδρυτής και η ψυχή της διοργάνωσης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν προκειμένου να τονωθεί το ποδόσφαιρο στο νησί.

«Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι σημασία έχει η συμμετοχή, όχι μόνο η νίκη. Για αυτό και όλα στο τέλος παίρνουν κύπελλο και μετάλλιο συμμετοχής»

«Η καταγωγή μου είναι από την Τήνο. Μπορεί να μη μεγάλωσα εδώ, αλλά έχω μεγάλο δέσιμο με το νησί και έρχομαι κάθε χρόνο. Το 2013 που ξεκινήσαμε, λοιπόν, το Tinos Cup το κάναμε περισσότερο για να παίζουν τα παιδιά από την περιοχή. Δεν πίστευα ποτέ ότι φέτος θα φτάναμε να έχουμε ρεκόρ συμμετοχών με 30 ομάδες και περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντεςαπό όλη τη χώρα, το Γύθειο, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λάρισα» εξηγεί και τον λόγο παίρνει και πάλι ο πρόεδρος της τοπικής ομάδας.

«Θα σου δώσω το εξής παράδειγμα: το Κ12 είναι το μικρότερο αγωνιστικό μας τμήμα. Συμμετέχει σε έναν όμιλο με άλλες τρεις ομάδες. Που σημαίνει δηλαδή ότι όλα κι όλα δίνει έξι ματς τη σεζόν».

Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που η ομάδα κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλο και προκριθεί στο Final 4. Και έτσι, όμως, η σεζόν έχει τελειώσει πριν ακόμη ξεκινήσει η άνοιξη. «Πώς να τους κρατήσεις έτσι στο γήπεδο, αν δεν υπάρχουν αγώνες; Στο Tinos Cup, ουσιαστικά, παίζουν όσα παιχνίδια δεν παίζουν μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά» σημειώνει ο Φραγκίσκος Λούβαρης.

Γονείς παρακολουθούν τα παιδιά τους να παίζουν ποδόσφαιρο λίγο πριν πέσει ο ήλιος.

Οι αγώνες παρά τον δυνατό άνεμο συνεχίζονται κανονικά. Στις εξέδρες βρίσκονται αρκετοί γονείς που έχουν ακολουθήσει τα παιδιά τους σε όλο αυτό το μακρύ ταξίδι, προκειμένου να τα δουν να παίζουν. Πολλοί, μάλιστα, από αυτούς είναι ιδιαίτεροι ένθερμοι κατά τη διάρκεια των ματς. Χειροκροτούν κάθε γκολ. Είτε το έχει πετύχει παιδί της ομάδας τους, είτε όχι.

Ο Αντώνης Φώσκολος θεωρεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του τουρνουά. «Δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο η βαθμολογία. Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά ότι σημασία έχει η συμμετοχή, όχι μόνο η νίκη. Για αυτό και όλα στο τέλος παίρνουν κύπελλο και μετάλλιο συμμετοχής» συμπληρώνει. Ο ίδιος αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στα γήπεδα της Αθήνας, ασχολήθηκε με το αθλητικό μάρκετινγκ και πια από τη θέση του ασφαλιστικού συμβούλου προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει το ποδόσφαιρο.

Ένα παιδί της ομάδας της Νάξου κάνει προθέρμανση πριν ξεκινήσει το παιχνίδι.

Φέτος, όπως εξηγεί, το Tinos Cup ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του. «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε βάθος 10 ημερών. Έχει μεγάλη κούραση, αλλά με αγάπη και μεράκι όλα γίνονται» εξηγεί. Στο πλοίο για το νησί μαζί μας ήταν τα μέλη αρκετών ακαδημιών, οι οποίες θα συμμετείχαν στη διοργάνωση. Ανάμεσα σε αυτές και οι Falcons του Κώστα Κατσουράνη που κατεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο τουρνουά.

Ο ίδιος βρίσκεται στο γήπεδο σε κάθε αγώνα της ομάδας και μιλάει με όλα τα παιδιά που αγωνίζονται. Τους δίνει συμβουλές, τα πειράζει και τους εξηγεί τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Πάντα, όμως, σε χαλαρό ύφος. Στο πόσο τιμητική είναι η παρουσία ενός θρύλου του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Τήνο στέκεται και ο Ιωάννης Μέγκουλας, ο μόλις 25 ετών Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου του νησιού.

«Είναι πολύ δύσκολη η ζωή για έναν νησιωτικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ένα ταξίδι στη Σύρο, που είναι το πιο απλό για μας, κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ»

«Η Τήνος θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ένας σοβαρός ποδοσφαιρικός τουρισμός. Περνάνε πάρα πολλοί παίκτες από το νησί κάθε καλοκαίρι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορεί το συγκεκριμένο σπορ να βοηθήσει την περιοχή. Όλοι βλέπουμε το οπαδικό κομμάτι. Δεν είναι όμως μόνο αυτό στο ποδόσφαιρο» επισημαίνει ο ίδιος.

Η ατραξιόν είναι φυσικά το πανέμορφο και εντυπωσιακό γήπεδο του νησιού. Από την πρώτη κιόλας ματιά σε κερδίζει. Είναι χτισμένο ουσιαστικά πάνω στη θάλασσα, ενώ από τα βράχια ψηλά η θέα φτάνει ως τη χώρα. Είναι τέτοιο το τοπίο, μάλιστα, που πολλά διεθνή μέσα έχουν αναδημοσιεύσει φωτογραφίες του, κάνοντας λόγο για «το πιο όμορφο γήπεδο στον κόσμο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η άδεια για την ανοικοδόμησή του δόθηκε το μακρινό 1966. Ως το 2004 ήταν ξερό, ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο νησί υπάρχει ακόμη ένα γήπεδο, στη Στενή, το οποίο όμως βρίσκεται σε αχρηστία καθώς η ερασιτεχνική ομάδα που αγωνιζόταν σε αυτό έπαψε τη λειτουργία της πριν από αρκετά χρόνια.

Ο ιδρυτής του Tinos Cup, Αντώνης Φώσκολος, βραβεύει τους αθλητές που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Σήμερα, η ακαδημία του νησιού αποτελείται περίπου από 200 παιδιά. Τα περισσότερα έρχονται από τη χώρα και τα τριγύρω χωριά, ωστόσο, είναι και μερικά ακόμα που φτάνουν ως εκεί ακόμη και από τον Πύργο, τον οικισμό του ξακουστού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, το οποίο βρίσκεται περισσότερα από 20 χιλιόμετρα μακριά.

Αυτή είναι και η κύρια πηγή εσόδων του ΠΑΣ Τήνου. «Είναι πολύ δύσκολη η ζωή για έναν νησιωτικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ένα ταξίδι στη Σύρο, παραδείγματος χάριν, που είναι το πιο απλό για μας, κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ. Ένα παρόμοιο στην Αθήνα δεν θα ξεπερνούσε τα 50 ευρώ. Υπολογίζουμε ότι τα συνολικά έξοδα για όλα τα αναπτυξιακά τμήματα και την ανδρική ομάδα φτάνουν περίπου τις 50 χιλιάδες ευρώ» εξηγεί ο Φραγκίσκος Λούβαρης.

Οι αγώνες στο γήπεδο του νησιού γίνονται μέχρι να εξαφανιστεί και η τελευταία αχτίδα ήλιου. Τα παιδιά από όλες τις ακαδημίες μετά τη λήξη τους πιάνονται χέρι χέρι και τρέχουν να πανηγυρίσουν παρέα με τους γονείς τους. Το ίδιο πανηγυρικό κλίμα συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, όταν και γίνονται οι απονομές των τροπαίων και των μεταλλίων στους συμμετέχοντες. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η διαδικασία γίνεται φέτος στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι αποστολές όλων των ομάδων.

Η πανέμορφη όψη του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Τήνου από ψηλά.

Η προσμονή των νεαρών ποδοσφαιριστών να σηκώσουν το τρόπαιο ήταν τόσο μεγάλη που σπρώχνονταν για το ποιο θα το πιάσει πρώτο. «Αυτό είναι που μένει στο τέλος. Δες πώς κάνουν. Δεν μας ενδιαφέρει το αγωνιστικό κομμάτι, ποια ομάδα θα βγει πρώτη ή δεύτερη. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει ένα ευχάριστο κλίμα, να κάνουν τα μπάνια τους, να αναπτύξουν τα παιδιά φιλικές σχέσεις με άλλα από όλη τη χώρα, να δεθούν με τους συμπαίκτες τους» καταλήγει ο Αντώνης Φώσκολος που πραγματοποιεί όλες τις βραβεύσεις.

Μετά τη λήξη της τελετής και τις καθιερωμένες φωτογραφίες, πολλά από τα παιδιά πέφτουν στην πισίνα του ξενοδοχείου για μια τελευταία βουτιά πριν την επιστροφή στην πόλη. Το καλοκαίρι για εκείνα έχει μόλις ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο.