Τετάρτη 15 Ιανουαρίου
11.8 C
Tinos

Στον Πύργο της Τήνου μια τέχνη διατηρείται ακόμα ζωντανή

Γράφει η ΒΑΛΥ ΒΑΪΜΑΚΗ για το travel.gr

Τρεις Τήνιοι καλλιτέχνες μιλούν για την ιδιαίτερη σχέση τους με το μάρμαρο και τα σπουδαία γλυπτά που έχουν δημιουργηθεί εκεί

Τρεις καλλιτέχνες μας μιλούν για τη σχέση τους με το τόσο ιδιαίτερο αυτό υλικό και το πώς συνεχίζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την παράδοση των σπουδαίων γλυπτών που κατάγονταν από την πρωτεύουσα του μαρμάρου στην Ελλάδα.

Πώς μπορείς να ζεις όλη σου τη ζωή σκαλίζοντας με τη σμίλη και τον μαντρακά σου το μάρμαρο, υλικό σκληρό, που δεν συγχωρεί λάθη και απαιτεί τρομακτική πειθαρχία για να μην κάνεις το παραμικρό λάθος μέχρι την τελευταία στιγμή; Και πώς νιώθεις όταν συνεχίζεις το έργο άξιων και φημισμένων σε όλη την Ελλάδα γλυπτών που τίμησαν το νησί τους και δημιούργησαν ανεπανάληπτα έργα που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα;

Σε αυτό το ταξίδι η Τήνος μου χάρισε πολλά δώρα. Μεταξύ αυτών ήταν η επίσκεψη στον Πύργο και οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί. Συνάντησα τον Λεωνίδα Χαλεπά, αρχιτέκτονα, γλύπτη και διευθυντή του Προπαρασκευαστικού Σχολείου Μαρμαρογλυπτικής Πύργου Πανόρμου και τους μαρμαρογλύπτες Πέτρο Μαρμαρινό και Μιχάλη Σαλταμανίκα. Ζουν και οι τρεις στο χωριό, «ένα ζωντανό σχολείο μαρμαρογλυπτικής», οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, έχουν τελειώσει την σχολή του και έχουν περάσει εκεί όλη τους τη ζωή.

Η Τήνος, και ειδικότερα τα Έξω Μέρη, υπήρξε το σημαντικότερο Νεοελληνικό Κέντρο Μαρμαροτεχνίας στην Ελλάδα, η οποία έχει εγγραφεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2015. Γιατί εκεί; Η περιοχή με το άγονο έδαφος ήταν πλούσιο σε λευκό, γκρίζο και πράσινο μάρμαρο κι έτσι δημιουργήθηκαν πολλά λατομεία. Η τέχνη του μαρμάρου περνούσε από πατέρα σε γιο και σταδιακά αναδείχθηκαν σπουδαίοι μαρμαράδες και επώνυμοι καλλιτέχνες. Άφησαν τη σφραγίδα της σμίλης τους σε όλη την Ελλάδα, στην Μικρά Ασία, στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρουμανία, στη νότια Ρωσία και στην Αίγυπτο.

Όπως θα διαβάσω σε κείμενα του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου, την περίοδο της μεγάλης ακμής του, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Πύργος είχε περίπου 500 μαρμαράδες και 100 λατόμους. Τον 19ο αιώνα, η κυρίαρχη θέση του μαρμάρου στην οικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας και άλλων πόλεων έκανε τους Τήνιους μαρμαράδες να φύγουν και να ανοίξουν μεγάλα μαρμαρογλυφεία -κυρίως στην Αθήνα. Ήδη από δεκαετία του 1830 δούλευαν στα λατομεία της Πεντέλης και στην οικοδόμηση των Ανακτόρων. Στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις -όπως ο Πειραιάς, η Ερμούπολη, η Πάτρα, η Καλαμάτα, η Χαλκίδα η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος), οι Τήνιοι μαρμαράδες άφησαν τη σφραγίδα τους σε νεοκλασικά μέγαρα, εκκλησίες, κοιμητήρια και στις αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων. Από τους ίδιους και τους απογόνους τους προήλθαν μεγάλα ονόματα της νεοελληνικής γλυπτικής.

Περισσότερα : https://www.travel.gr/arts_and_culture/ston-pyrgo-tis-tinoy-mia-techni-diatire/

«Αναζητώντας το Άυλο. Από την ασυνέχεια στη συνέχεια της τηνιακής μαρμαροτεχνίας»

(Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2023) Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτιστικού τίμησε φέτος την επέτειο...

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας και της οικίας Χαλεπά στην Τήνο

Στην ενίσχυση της μαρμαροτεχνικής παράδοσης της Τήνου προχωρεί το...

45 Μάστοροι 60 Μαθητάδες: Τηνιακή Μαρμαροτεχνία

Δείτε όλο το επεισόδιο εδώ. Το νέο ντοκιμαντέρ της Ertflix...