Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου
13.8 C
Tinos

Το λιμάνι της Τήνου στα τέλη του 19ου αιώνα…

Απόσπασμα από το σχέδιο του λιμένος Πόλης Τήνου του 1894, το οποίο αφορά περισσότερο στην κατασκευή κρηπιδωμάτων από το λαγκάδι των Τριών Ιεραρχών έως και τον δυτικό λιμενοβραχίονα του εσωτερικού λιμένα. Με τον αριθμό (1) σημειώνεται ο πύργος του Καμπάνη, όπου μετά από 4 χρόνια θα ανεγερθεί η «Μοσχούλα».

Ο πύργος του Καμπάνη ήταν ο βυζαντινός πύργος που προστάτευε τον Όρμο του Αγίου Νικολάου (Torre di San Nicola), επίνειο του Κάστρου. Μετά την παράδοση της Τήνου στους Οθωμανούς (1715) και μέχρι το 1821 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Αγά του νησιού. Προστάτευε επίσης και πηγή νερού και ενισχύθηκε στα χρόνια του Κρητικού πολέμου (1645 – 1669) από τον Βενετό ναύαρχο Francesco Morosini.

Μπροστά από το βραχώδης ακρωτήριο που καταγράφεται στο σχέδιο φουντάριζαν τα πλοία της εποχής, γιατί ήταν τα νερά βαθιά. Βαθύτερα σε σχέση με τον δυτικό λιμενοβραχίωνα (ρηχός πετρώδης βυθός) και την εκβολή του ρέματος του λαγκαδιάτων Τριών Ιεραρχών. Με αριθμό (2) σημειώνεται η οικία Γεωργαντόπουλου (1769), η οποία κατεδαφίστηκε το 1918 για να γίνει η πλατεία Παντανάσσης και η μαρμάρινη εξέδρα.

Ο δυτικός λιμενοβραχίωνας επεκτάθηκε τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος στο αρχικό του τμήμα.

Ιταλοί Στρατιώτες στην Τήνο

Γράφει ο Κώστας Δανούσης. Μετά την ελληνική συνθηκολόγηση οι Κυκλάδες...

Γράφει ο Κώστας Δανούσης – Το Λιμάνι των Υστερνίων

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ… Το 1857 ιδρύθηκε με εδρα την...

Ο Πάνορμος στο σεισμό της Σαντορίνης, γράφει ο Κώστας Δανούσης

Άμπωτη στο λιμάνι του Πανόρμου μετά το σεισμό της...

Οι καμάρες της πόλης της Τήνου γράφει ο Κώστας Δανούσης

Η περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Παλάδα είχε ήδη από...