Παρασκευή 11 Ιουλίου
27.8 C
Tinos

Το σπήλαιο του Αιόλου στον Τσικνιά, του Κώστα Δανούση

Ακούστε αυτό το άρθρο

Γράφει ο Κώστας Δανούσης

Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 1700 πέρασε από την Τήνο ο Γάλλος βοτανολόγος Joseph Pitton de Tournefort σημείωσε ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν μπόρεσε να δει τα αξιοθέατα του νησιού, δηλαδή την Κιουρά Καρδιανή και το σπήλαιο του Αιόλου.

Η μαρτυρία αυτή είναι πολύ σημαντική μιας και 1500 χρόνια μετά επιβεβαιώνει την επιβίωση του μύθου του Αιόλου που τον συνδέει με τος υπώρειες του «ηνεμόεντος» Τσικνιά, μια σπηλιά που βρίσκεται κάτω από το προσκύνημα της Φανερωμένης.

Οι παραδόσεις, όμως, συνδέουν το σπήλαιο με μια τοποθεσία βορειοανατολικά της κορυφής του Τσικνιά, την αποκαλούμενη «Αχνίστρα», διότι στην τοποθεσία αυτή κάποια εποχή του χρόνου βγαίνουν (υδρ)ατμοί.

Μάλιστα κάποιες παραδόσεις ισχυρίζονται ότι η «Αχνίστρα» συγκοινωνούσε με το σπήλαιο του Αιόλου (αν έριχνες ένα πορτοκάλι έφτανε στη θάλασσα). Σήμερα κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια την «Αχνιστρα» (ίσως ο τελευταίος που τη γνώριζε ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Ματθαιάσσος). Πριν χρόνια ερευνήσαμε την περιοχή με τον Δρ Αλέκο Φλωράκη, αλλά ατυχήσαμε.

Αργά καταλάβαμε ότι δεν υπήρχαν ορατά σημάδια, αλλά οι (υδρ)ατμοί έβγαιναν από το έδαφος. Δεν υπήρχε (δε ρήκαμε) κάποια οπή, όπως αρχικά υπολογίζαμε.

Στο βιβλίο του π. Gaetano Romano, «Missione delle Compagnia di Gesu in Grecia», Palermo 1912, γίνεται αναφορά σε αυτή τη σύνδεση (τη θεωρεί υπαρκτή και αναφέρει ότι ήταν μια φλέβα θείου που κάηκε από κεραυνό).

Ιταλοί Στρατιώτες στην Τήνο

Γράφει ο Κώστας Δανούσης. Μετά την ελληνική συνθηκολόγηση οι Κυκλάδες...

Το λιμάνι της Τήνου στα τέλη του 19ου αιώνα…

Απόσπασμα από το σχέδιο του λιμένος Πόλης Τήνου του...

Γράφει ο Κώστας Δανούσης – Το Λιμάνι των Υστερνίων

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΝΙΩΝ… Το 1857 ιδρύθηκε με εδρα την...

Ο Πάνορμος στο σεισμό της Σαντορίνης, γράφει ο Κώστας Δανούσης

Άμπωτη στο λιμάνι του Πανόρμου μετά το σεισμό της...