Το τελευταίο διάστημα, πολλά περιστατικά με κακοποίηση ζώων έρχονται στο προσκήνιο, από τις Κυκλάδες, με τα τελευταία να είναι, αρχικά, η συνεχιζόμενη όπως αποδεικνύεται δράση μίας 52χρονης, που διαμένει στο νησί της Τήνου και η οποία συνελήφθη, από αστυνομικούς, καθώς διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούσε ζώα συντροφιάς, πάνω από 20, μη τηρώντας τους κανόνες ευζωίας. Ήδη έχει ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση για να της αφαιρεθούν, τουλάχιστον 10 ζώα. Παράλληλα, ήρθε στο φως και ένα ακόμα περιστατικό κακοποίησης, αυτή τη φορά από τη Μύκονο, με το παστούρωμα ενός γαϊδάρου, από μία 59χρονη.
Μ. Βορρίσης: “Τα εγκλήματα κατά των ζώων, είναι διαρκή και κατ’ εξακολούθηση”
Ο κτηνίατρος και γνωστός φιλόζωος, Μάνος Βορρίσης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τα συνεχιζόμενα περιστατικά κακοποίησης ζώων, και αναφέρθηκε κυρίως στο περιστατικό της Τήνου, με την 52χρονη, τονίζοντας: “Η συγκεκριμένη κυρία, δεν είναι καθόλου τυχαία, και φυσικά δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Έχει ιστορία στην Τήνο, η οποία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, στη συνέχεια μετέφερε τη δράση της στη Μύκονο, και τώρα επανήλθε στην Τήνο. Τα εγκλήματα κατά των ζώων τα οποία αναλαμβάνει, είναι διαρκή και κατ’ εξακολούθηση. Έχει πολλές καταδικαστικές αποφάσεις στη Μύκονο, όπου την κυνήγησαν, καθώς στην Τήνο, δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο, στην περασμένη παρουσία της. Στη Μύκονο, έχει αρκετές μηνύσεις, με αρκετές από αυτές να έχουν τελεσιδικήσει και παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη, εξακολουθεί και κάνει τα ίδια πράγματα.” Την ίδια στιγμή ο κ. Βορρίσης, μας προέτρεψε να καλέσουμε τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά, με σκοπό να μας απαντήσει για το πως γίνεται ο Δήμος Μυκόνου, να δίνει αδέσποτα ζώα σε καταδικασμένο άτομο, με αποφάσεις δικαστηρίων, για κακοποίηση ζώων. Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μυκόνου, ο οποίος και δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Με πρόσχημα το φιλοζωικό έργο, έκανε και οικονομικές απάτες
Παράλληλα, ο κ. Βορρίσης μίλησε για πολύπλευρο ζήτημα γύρω από το περιστατικό της 52χρονης γυναίκας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε ζητήματα οικονομικής απάτης, αναφέροντας, “Η γυναίκα καταχράζεται χρήματα, από ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, χιλιάδες ευρώ. Παίρνει χρήματα για αυτή τη δράση της, με πρόφαση το φιλοζωικό της έργο. Όλη αυτή η δράση της, με την οικονομική εκμετάλλευση, διαβάλλει το φιλοζωικό έργο, πάρα πολλών οργανώσεων, οι οποίες φυτοζωούν και ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του, προς τα άτομα με αγνές προθέσεις. Υπάρχουν χιλιάδες σωματεία, τα οποία “ματώνουν” για να σώσουν ζώα, χωρίς να έχουν καμία χρηματοδότηση, και άτομα τα οποία είναι απατεώνες, καταχράζονται χρήματα, υπέρ της προστασίας των ζώων, τα οποία όχι μόνο δεν προστατεύουν αλλά επιπλέον τα κακοποιούν. Η κατηγορούμενη είχε καταχραστεί στη Μύκονο από δύο Ελληνοαμερικάνους, με πρόσχημα την προστασία των ζώων, 40.000 ευρώ, οι οποίοι όταν είδαν από τα δημοσιεύματα την κατάσταση των ζώων, τρελάθηκαν”. Την ίδια ώρα, ο κ. Βορρίσης αναφέρθηκε και στην πρόθεση των Τηνιακών και του ίδιου, τονίζοντας ότι θα ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία της, προκειμένου να μην έχει ποτέ ξανά στην κατοχή της ζώα. Από εκεί και πέρα, αναφέρει ότι θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, είτε οι εισαγγελείς, είτε οι Δήμοι Τήνου και Μυκόνου, ώστε να μην διογκωθεί και πάλι το έργο της.
Οι συνθήκες που βιώνουν τα ζώα στον χώρο της 52χρονης
Στη συνέχεια, ο κ. Βορρίσης μίλησε και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ζώα στην δομή που έχει φτιάξει η 52χρονη, αλλά και στο θέαμα που αντικρίζουν οι περαστικοί από την περιοχή, τονίζοντας, ότι “αυτό που έχει φτιάξει αυτή η γυναίκα, έχει δημιουργηθεί κοντά σε κατοικημένη περιοχή, και το πρόβλημα της όχλησης είναι πολύ έντονο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Παράλληλα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, από το θέαμα που αντικρίζουν οι περαστικοί και με τον πολιτισμό που όλο αυτό, βγάζει προς τα έξω, για την χώρα μας. Έχουν επικοινωνήσει αρκετοί κάτοικοι μαζί μου, που προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως Γάλλοι, οι οποίοι μπορεί να είναι και ευρωβουλευτές, βιομήχανοι και να έχουν διασυνδέσεις παντού, και μπορούν πολύ εύκολα να μας κάνουν ρεζίλι στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα θα είναι να δυσφημιστεί ο τόπος. Για μας το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να μην πάθουν κάτι τα ζώα. Δεν φταίνε τα ζώα αυτή τη στιγμή για αυτό που συμβαίνει, γιατί πολλές φορές η πρόθεση κάποιων ανθρώπων να ωραιοποιήσουν μία κατάσταση, είναι πολύ απλά να εξαφανίσουν τα ζώα. Αυτή τη στιγμή, η γυναίκα αυτή έχει 23 ζώα σε ένα δωμάτιο και αρκετά από αυτά σε κλουβιά, με αποτέλεσμα τα ζώα να μην μπορούν ούτε να στρίψουν.”
Το παστούρωμα στους γαιδάρους
Το τελευταίο καιρό συχνά-πυκνά, γίνονται γνωστά περιστατικά κακοποίησης γαϊδάρων, αλλά και άλλων ζώων στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία υπόκειται βασανιστήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το παστούρωμα, το οποίο είναι μία απαγορευμένη μέθοδος ακινητοποίησης του ζώου. Μόλις χθες, Δευτέρα 8 Μαΐου, στη Μύκονο, μία 59χρονη που είχε δέσει τα πόδια στον γάιδαρο της, συνελήφθη έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία, για παράβαση του νόμου περί ζώων. Την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυκόνου, με το περιστατικό να μην είναι το μοναδικό. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος, για τη συζήτηση, περί κατάργησης της χρήσης των γαϊδουριών, στην Σαντορίνη, για την μετακίνηση τουριστών και όχι μόνο. Ο κ. Βορρίσης, για το ζήτημα της κακομεταχείρισης αυτών των ζώων, ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σύγκρουση γενεών και μία σύγκρουση πολιτισμών. Όσοι άνθρωποι αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, στο πώς πρέπει να έχεις ένα ζώο, θα έρχονται αντιμέτωποι με το νόμο ο οποίος έχει αλλάξει. Τον παλιό καιρό έτσι κρατούσαν τα ζώα τους κάποιοι άνθρωποι, και κάποιοι δυστυχώς συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τους νέους κατοίκους και τους νέους επισκέπτες των νησιών, όπου υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες.”
“Καλύτερα” που δεν υπάρχουν δημοτικά κυνοκομεία
Κλείνοντας, αναφέρθηκε, και στην μη ύπαρξη Δημοτικού κυνοκομείου στην Τήνο, κάνοντας μία ιδιαίτερη δήλωση: “ Δεν υπάρχει δημοτικό κυνοκομείο στην Τήνο και καλό είναι να μην υπάρχει. Οι Δήμοι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κάτι τέτοιο. Ο κόσμος νομίζει ότι τα δημοτικά κυνοκομεία θα δώσουν τη λύση, αλλά εγώ πολύ αμφιβάλλω ότι οι Δήμοι που είναι τόσο αδιάφοροι, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν σοβαρά κυνοκομεία. Το δημοτικό κυνοκομείο δεν είναι το κτήριο, αλλά η λειτουργία του, κι αν δημιουργηθούν αυτά θα καταντήσουν να είναι κολαστήρια. Όταν έχεις 50 με 100 ζώα σε ένα κυνοκομείο πρέπει να έχεις τουλάχιστον 10 υπαλλήλους να τα φροντίζουν και να τα λειτουργούν κάθε μέρα. Κανένας Δήμος δεν θα κάτσει να κάνει κάτι τέτοιο”.
πηγή: koinignomi.gr