Σάββατο 20 Απριλίου
15.4 C
Tinos

Δύναμη Δημιουργίας: “ΟΧΙ” στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Με αίσθημα ευθύνης αποφασίσαμε να μη συμβάλουμε στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, που ενσυνείδητα αποσκοπεί η Aντιπολίτευση με τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν εκτάκτως διάφορα ζητήματα.

Και εξηγούμαστε:

Α. Ως προς το 1ο Θέμα για το ψήφισμα στήριξης για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, έχουμε ήδη προνοήσει από τον Μάιο του 2022, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της 18ης.05.2022 και συνυπογράφοντας την με αρ 30/2022 ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και την εισήγηση του Δημάρχου Σύρου προς το Υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας των Νησιών μας και αίτημα άμεσης αντιμετώπισης. Επίσης, εκδώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στις 11-12 Νοεμβρίου 2022 νέο ομόφωνο ψήφισμα όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απαιτώντας την ενίσχυση και θωράκιση των δομών υγειάς των νησιών μας (περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία).

Β. Ως προς το 2ο Θέμα της Διαχείρισης Απορριμμάτων και τη Λειτουργία του δεματοποιητή στο Κοσίνι, η Δημοτική μας Αρχή έχει δρομολογήσει την οριστική επίλυση του προβλήματος – με τη συνεργασία του συναρμόδιου ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό δημοπρατήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2022 η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και Μονάδας Κομποστοποίησης στη θέση Κοσίνι, ύψους 6.526,952,37 ευρώ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ (Μεταβατική Περίοδος) προνοήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση ύψους 1.125.000 € για την επεξεργασία 15.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων, έργο το οποίο συμβασιοποιήθηκε στις 09.07.2021, μετά από  πολύμηνη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, εκκρεμούσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του. Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η αποσυμφόρηση και ο ευπρεπισμός των γεωτεμαχίων στη Γάφενα και στα Δυο Καμίνια-Καλλονής Τήνου, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η διακοπή της μίσθωσης στον Άγιο Νικήτα και έχει ενημερωθεί η οικονομική υπηρεσία να μην συμπεριλάβει τη μίσθωση στον προϋπολογισμό του 2023.

Απέναντι σε αυτή την υπεύθυνη και σοβαρή στάση η Αντιπολίτευση καταψήφισε την παράταση της μίσθωσης του αδειοδοτημένου ακινήτου στο οποίο γίνεται η δεματοποίηση με άμεσο και ουσιαστικό κίνδυνο να μην μπορεί να υλοποιηθεί η σύμβαση της μεταβατικής περιόδου και να κινδυνεύσει σοβαρά το νησί να έχει πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η δε προκαλούμενη, από την Αντιπολίτευση, απόφαση για κλείσιμο του χώρου στο Κοσίνι είναι παράνομη και καταχρηστική δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις, οι διαγωνισμοί και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις εμπεριέχουν (φυσικά) τη χρήση του χώρου, γεγονός το οποίο γνωρίζει η Αντιπολίτευση, αλλά ενόψει των επερχόμενων εκλογών προτιμά να υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων τινάζοντας στον αέρα τη διαχείριση και προκαλώντας σε βάρος του Δήμου πλείστες νομικές κυρώσεις και αποζημιώσεις σε αναδόχους κλπ. καθώς και επιστροφή χρηματοδοτήσεων.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το έκτακτο ενδιαφέρον της Αντιπολίτευσης την ώρα που με την ψήφο της επί της ουσίας συμβάλλει στην μη ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων για τους επόμενους μήνες.

Γ. Ως προς το 3ο Θέμα σχετικά με το δάνειο του Σφαγείου και την κατάσχεση του ακινήτου του, επισημαίνουμε ότι έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικαστικές ενέργειες (έκδοση και αποστολή νομιμοποιητικών και διαδικαστικών εγγράφων κλπ) ώστε να ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για τη ρύθμιση της μεταβιβασθείσας από την Τράπεζα «Εurobank» απαίτησης, με την εταιρεία διαχείρισης «doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», αναμένοντας παράλληλα την έγκριση χρηματοδότησης από την Πολιτεία, αφετέρου δε, έχουμε κινηθεί νομικά για την ακύρωση της κατάσχεσης με ορισθείσα δικάσιμο ενώπιον του Πρωτοδικείου Σύρου την 23η.03.2023.

Και βέβαια έχουμε δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα και θα θέσουμε το θέμα προς δημόσια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν αυτό δεν θα είναι εις βάρος της ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης της υπόθεσης.

Δ. Ως προς το 4ο θέμα, αναφορικά με τον τρόπο είσπραξης του τουριστικού τέλους, επισημαίνουμε ότι το εν λόγω θέμα πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση στη προσεχή οικονομική επιτροπή (της 25ης Νοεμβρίου) και συνακόλουθα στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Για όλα τα ζητήματα έχουν γίνει ήδη ενέργειες, έχουν δρομολογηθεί λύσεις και βεβαίως θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαλόγου στα θεσμικά όργανα του Δήμου.

Είμαστε αποφασισμένοι απέναντι στην ανευθυνότητα, στον λαϊκισμό και τον μηδενισμό της Αντιπολίτευσης να αντιπαραθέσουμε τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συνεχή προσπάθεια επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων με το βλέμμα στο μέλλον του τόπου και όχι στις επόμενες εκλογές.

Έγκριση προμήθειας και εγκατάστασης νέων μονάδων αφαλάτωσης στον Δήμο Τήνου

Μετά από συντονισμένες κινήσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις του Δημάρχου...

Δήμος Τήνου – Επιστολή διαμαρτυρίας για τις τιμές στο ΚΤΕΟ

Επιστολή διαμαρτυρίας από το Δήμο Τήνου προς την επιχείρηση...

Ο Δήμαρχος Τήνου για το Ειρηνοδικείο και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης

Με μεγάλο σκεπτικισμό υποδεχθήκαμε το σχέδιο νόμου γιακατάργηση του...

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τήνου και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με γνώμονα την εξέλιξη αλλά και την ενδυνάμωση της...